Hlavní obsah

Aero předalo armádě první letoun L-159 s prodlouženou životností

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Aero Vodochody dnes předalo armádě první letoun L-159 s prodlouženou životností. Po 16 letech provozu jsou letouny opraveny i vylepšeny a mohou pak sloužit ještě osm let.

Článek

Celkem Aero v rámci smlouvy v hodnotě 1,6 miliardy korun takto zajistí 16 jednomístných letounů L-159 ALCA. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informoval mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík.

„Aktuálně máme v různé fázi rozpracovanosti dalších osm letounů a další L-159 by měla dorazit na opravy do Aera koncem letošního roku. Dodávky letounů poběží v pravidelných intervalech do konce roku 2022 tak, aby byla zajištěna provozuschopnost flotily L-159 a obranyschopnost České republiky,“ uvedl viceprezident Aera Jan Štechr.

Kromě předepsaných prací zajišťuje společnost na letounech také řadu vylepšení. Jedná se například o jejich úpravu pro použití brýlí nočního vidění. Dalším vylepšením je pak instalace zařízení ESIS (Electronic Standby Instrument System), což je záložní elektronický zobrazovač, který může nahradit několik jiných záložních přístrojů a ukazatelů a poskytnout pilotovi nutné informace a údaje o poloze, vzdušné rychlosti, barometrické výšce, rychlosti, stoupání a klesání či kurzu v případě selhání běžných přístrojů.

Vzdušné síly české armády nyní provozují 16 jednomístných letounů L-159, pět dvoumístných cvičných letounů L-159T1+ a tři dvoumístné verze L-159T2 určené pro pokročilý výcvik.

Aero Vodochody se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v Česku.

Reklama

Doporučované