Hlavní obsah

Policie dopadla Afghánce, který v Rakousku zabil člověka a dalšího zranil

Foto: Rakouská policie

Podobizna muže na útěku.

Reklama

aktualizováno •

Rakouská policie uvedla, že auto, se kterým Afghánec prchl, je hnědé barvy. Zveřejnila také podobiznu muže na útěku a varovala, že je ozbrojený. Afghánce policisté dopadli pozdě večer v okolí Lince.

Článek

Jednoho mrtvého a jednoho těžce zraněného si dnes vyžádal incident v hornorakouské obci Wullowitz u českých hranic. Třiatřicetiletý Afghánec v místní ubytovně pro žadatele o azyl pobodal jejího zaměstnance. Následně nedaleko zabil dalšího muže a jeho vozem ujel, informovala agentura APA. Hornorakouská obec Wullowitz leží na hranici s Českem, asi dva kilometry od Dolního Dvořiště, proto nebylo vyloučeno, že Afghánec uprchl do Česka, a na pátrání se podílela česká policie. Rakouská policie ale v noci oznámila, že hledaný muž byl zadržen u Lince.

„Právě byl zadržen v okolí Lince!" napsala bez bližších podrobností pozdě večer na Twitteru hornorakouská policie.

Rakouská policie v příhraničí vyhlásila rozsáhlé pátrání, do kterého se zapojily vrtulníky, a Rakušané požádali o pomoc českou policii. „Na základě této žádosti byl posílen výkon služby v příhraničních oblastech. Zároveň byla prostřednictvím našeho systému tato informace předána všem hlídkám. Do akce byl nasazen i vrtulník,“ řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová. „V současné chvíli však nemáme informace o tom, že by se měl podezřelý pohybovat na území našeho státu,“ dodala později v tiskové zprávě Sikorová.

Český ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru vpodvečer uvedl, že „byla přijata veškerá potřebná opatření na ochranu našich občanů. Nemáme v tuto chvíli žádné informace o tom, že by se pachatel pohyboval na území ČR“.

Třiadvacetiletého zaměstnance ubytovny pro žadatele o azyl v obci Wullowitz po útoku převezli do nemocnice v Linci, podle rakouských médií je v ohrožení života. Proč jej Afghánec napadl, zatím není jasné. Podle prvních informací útočník v azylovém zařízení nebydlel. Podle mluvčího hornorakouské policie Davida Furtnera zatím není jasné, jaký měl Afghánec v Rakousku pobytový status.

Z azylového zařízení 33letý útočník uprchl na kole. Nedaleko pak narazil na 63letého muže, kterého několikrát bodl zatím neznámým ostrým předmětem. Jisté je jen to, že nešlo o stejnou zbraň jako v azylovém zařízení. Napadený, který byl podle agentury APA místním zemědělcem, na místě zraněním podlehl. Právě s jeho vozem, hnědým citroenem C3 s registrační značkou FR-640K, Afghánec následně ujel.

Rakouská policie zveřejnila podobiznu muže na útěku a varovala, že je ozbrojený. Jamal Ali Achmad (Džamál Alí Ahmad) je podezřelý z trestných činů vraždy a pokusu o vraždu.

Na čin zareagovala protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Předseda její hornorakouské organizace Manfred Haimbuchner vyzval, aby úřady vyslaly jasný signál směrem k imigrantům.

„Nejste tu vítáni, když si chcete své domnělé právo prosazovat násilím a nožem,“ řekl Heimbuchner. Politik, který je zároveň zástupcem hejtmana spolkové země Horní Rakousy, rovněž vyzval ke svolání zemské bezpečnostní rady.

Reklama

Doporučované