Hlavní obsah

AI obvinila USA z válečných zločinů. Při dronových úderech umírají civilisté

Amnesty International obvinila americkou armádu z možného spáchání válečných zločinů.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Americké nálety, které směřovaly proti příslušníkům teroristické skupiny aš-Šabáb a na které se Amnesty International zaměřila, se uskutečňovaly od roku 2007. Americká armáda dronové i letecké údery přiznala, smrt civilistů ale odmítá.

Článek

Nová zpráva organizace Amnesty International (AI) poukazuje na možné spáchání válečných zločinů ze strany americké armády. Těch se měli Američané dopustit při leteckých útocích v Somálsku v uplynulých dvou letech. Tři z pěti vyšetřovaných úderů se odehrály za vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Dokument od Amnesty Internetional obviňuje americké vojenské jednotky ze zabití nejméně čtrnácti civilistů a zranění osmi dalších, píše web Deutsche Welle. Vyšetřování nazvané „Skrytá válka v Somálsku” se týkalo pěti ze sta amerických náletů provedených za pomocí dronů Reaper a i vojenských letadel.

Letecké údery se udály v regionu Jižní Šebeli. Oblast je pod kontrolou teroristické skupiny aš-Šabáb. Hnutí mladých bojovníků je primárním terčem náletů vedených od roku 2007 velitelstvím Spojených států v Africe (AFRICOM).

Součástí analyzovaného materiálu byly rozhovory se 150 lidmi. Mezi ně patřili očití svědci a příbuzní obětí. AI následně vyzvala americkou vládu, aby se podílela na vyšetření celé záležitosti. AFRICOM potvrdil, že provedl minimálně čtyři z pěti útoků, o kterých se píše ve zprávě. Zabití civilních obětí ale popřel.

AFRICOM následně tvrdil, že ze zprávy Amnesty International vyplývá, že k žádným civlním obětem, které by jednotky Spojených států v Africe způsobily, nedošlo. Podle Amnesty International jsou ale důkazy dostatečně silné k tomu, aby se celá záležitost hlouběji prošetřila.

„Jsme si jistí, že obvinění zaznamenaná v naší zprávě jsou důvěryhodná. Jsme také přesvědčení, že 14 civilistů bylo zabito a osm dalších zraněno během pěti náletů, jež jsme zdokumentovali,” řekl německému Deutsche Welle výzkumník Amnesty International Abdulláh Hasan.

Jednotky Spojených států sdružené pod zkratku AFRICOM se v Africe pohybují od roku 2007. Momentálně je na území afrického kontinentu umístěno 7200 vojáků a civilních příslušníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované