Hlavní obsah

Akce Bílý kámen na Libavé definitivně nebude, poprvé od roku 1994

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Cyklistická akce Bílý kámen, která od roku 1994 otevírá cyklistům jindy uzavřené vojenské prostory na Libavé, letos definitivně nebude.

Článek

Pořadatelé doufali, že se jim podaří místo 1. května najít náhradní termín, nakonec se však rozhodli letošní ročník odvolat, řekl dnes ČTK hlavní pořadatel Milan Heřman. Akci zhatila pandemie koronaviru a s ní spojená opatření. Na Libavou každoročně míří na Bílý kámen na 5000 cyklistů, pěších turistů i seniorů v autokarech. Bude to poprvé, co se akce neuskuteční.

Definitivní rozhodnutí padlo ve čtvrtek. „Po zvážení všech okolností souvisejících s aktuální epidemiologickou situací v České republice se pořadatelé Bílého kamene rozhodli nerealizovat náhradní termín Bílého kamene v roce 2020. Budeme se těšit na setkání s účastníky na Bílém kameni v roce 2021,“ vzkázali návštěvníkům pořadatelé. Podle dlouholetého organizátora Jaroslava Koše se za dobu existence Bílého kamene dosud nestalo, aby se akce neuskutečnila.

Loni si Bílý kámen nenechalo ujít 4968 platících účastníků. V letech 2011 až 2014 se kvůli vzrůstajícímu zájmu lidí nejen ze střední Moravy, ale i z celého Česka a sousedních států, jezdila také letní etapa v srpnu. Od roku 2015 se opět Libavá otevírala veřejnosti pouze 1. května. Při Bílém kameni se za hranice vojenského prostoru podívalo dosud už zhruba 98 000 lidí.

Návštěvníci při této příležitosti mohou zamířit například na jindy nepřístupný zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel nebo poutní kostel ve Staré Vodě. Kvůli pořádání akce musejí splnit pořadatelé řadu náročných požadavků od představitelů armády, Vojenských lesů či Vojenské policie.

Reklama

Doporučované