Hlavní obsah

Akce připomněla význam pohybu pro lidi s roztroušenou sklerózou

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé s roztroušenou sklerózou by neměli rezignovat na cvičení a pohybovou aktivitu ani v době pandemických omezení. V pátek a v sobottu jim důležitost pohybu připomněl 10. ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS).

Článek

Většina programu byla kvůli pandemii covidu-19 bezkontaktní, měla podobu procházek, individuálního cvičení na připravená videa a dalších pohybových aktivit. „Cílem je pacienty s roztroušenou sklerózou povzbudit, aby neklesali na mysli a nerezignovali na pohyb, který je pro jejich zdraví tolik důležitý,“ uvedla Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci organizuje.

V Brně pacienti s blízkými vyrazili i do přírody, aby mohli na sociálních sítích sdílet fotografie ze zdolaných kopců poblíž svých bydlišť. „Snažíme se udržovat komunitu pospolu, píšeme si e-maily, voláme si a sdílíme, kolik kroků jsme ušli,“ uvedla Vlasta Blatná z pacientské organizace Roska Brno-město.

Pacienti s roztroušenou sklerózou obvykle společně cvičí jógu nebo chodí plavat. Kvůli koronavirové pandemii museli řadu činností omezit. Na webu www.maratonmars.cz najdou instruktážní videa rozdělená podle náročnosti.

Součástí 10. ročníku MaRS byla i krokovací soutěž. Účastníci měli během sedmi týdnů pokořit nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů. Aby horu zdolali, museli ujít vzdálenost odpovídající výšce hory.

„Všímám si, že se pacienti nevěnují pohybu tolik jako dřív. Řada z nich se bojí navštěvovat rehabilitační centra z důvodů možné nákazy koronavirem a na pohyb úplně rezignují. Všem doporučuji cvičit doma a poprosit rodinu, aby jim pomohla a podpořila je,“ zdůraznil lékař Michal Dufek z MS Centra při Neurologické klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, přesná příčina není známá. Onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Střídá se období záchvatů - atak - a období zdánlivého klidu. V Česku žije asi 20.000 lidí s roztroušenou sklerózou.

Reklama

Doporučované