Hlavní obsah

Zlevňuje Apple, Google i Facebook. Šestý týden v řadě. Co bude dál?

Foto: Yahoo Finance

Nvidia na grafické karty, jedna z nejziskovějších akcií letoška, jde také dolů.

Reklama

Vlna investičního nadšení do technologických firem opadá. Americké akcie tak šestým týdnem zlevňují. Investoři se zmítají mezi špatnými zprávami z ekonomik a potřebou „být u toho“, kdyby trhy zase rostly.

Článek

V investiční hantýrce se tomu říká FOMO neboli „fear of missing out“. Česky by se řeklo „strach, aby mi něco neuteklo“. Tak se teď podle analytiků chová minimálně část investorů nejen do amerických akcií. Reálných důvodů pro nakupování totiž moc není, zároveň ale letošní vývoj popírá tradiční investorské poučky. Přes Armageddon postupně se zažírající do reálných ekonomik akcie za poslední půlrok raketově rostly. Hlavně u technologických firem.

Jde o to, že centrální banky tlačí do ekonomik volné peníze, které akcie pohánějí a zároveň se technologické firmy zdají být vítězem krize, která přeje všemu, co je on-line. S tím, jak se některé části života a práce kvůli koronakrizi rychle přesunuly do virtuálního světa. Aktuálně to ale vypadá, že technologiím došla šťáva.

Index technologických firem Nasdaq 100 odepsal 1,3 procenta a je nejníže za více než pět týdnů, dolů šel také hlavní index S&P 500, který je nejníže dokonce za posledních šest týdnů. Jmenovitě Apple přišel za poslední týden zhruba o 7 procent hodnoty, šest procent odepsala firma Alphabet, matka Googlu. Podobně se dařilo výrobci grafických procesů Nvidia a firmám jako je Microsoft, Oracle či Facebook.

„Investoři čelí na jedné straně obrovské nejistotě, na druhé straně strachu, že propásnou chvíli, kdy by trhy mohly jít zase nahoru,“ uvedl pro Bloomberg investiční manažer Lauren Goodwin ze společnosti New York Life Investments. Jinak řečeno letošek je zatím přesvědčoval o tom, že ačkoli dobré zprávy z ekonomiky nechodí, akcie mohou růst. O důvodech k tomuto vývoji pro Seznam Byznys Zprávy tento měsíc hovořil také Ondřej Tomek, jeden z nejzkušenějších českých investorů.

„Jsme svědky fenoménu, o němž se moc nemluví. Mění se investiční chování lidí v době strachu. Bývalo typické, že v dobách krizí se peníze přelévaly do zlata a do dolaru. To už ale neplatí. Investoři kupují americké akcie místo dolaru a vybírají mezi nimi ty nejbezpečnější. Firmy, které mají podle nich perspektivu, které znají a které se také dobře prezentují navenek,“ uvedl Ondřej Tomek. Sám předpovídá, že akcie technologických firem projdou jen dočasnou korekcí, a zároveň očekává, že s oživením reálných ekonomik (a pominutím strachu po příchodu vakcíny), by měly rostoucí tempo nabrat i tradiční obory, jako je průmysl či cestování.

Zatím se trhy červenají. Nejen v USA ,ale také v Evropě. V obavách před opětovnou vlnou restrikcí kvůli rychle rostoucím počtům nakažených koronavirem klesl index Stock Europe 600 a burzy šly dolů s výjimkou Švýcarska napříč celou střední a západní Evropou.

Příští týden se čekají výsledky nebo předpovědi firem jako je Nike, Accenture či General Mills a také „Battery day“. Při výročním setkání akcionářů Tesly v úterý by měla společnost oznámit mimo jiné další plány ohledně výroby baterií. Jisté je jen to, že nervozita bude pokračovat.

Reklama

Doporučované