Hlavní obsah

Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 2,5 procenta

Rozhovor s analytikem Miroslavem Frayerem z Komerční banky.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily a index PX přidal 2,5 procenta na 1 048,3 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se dařilo nejvíce akciím Moneta Money Bank, naopak nejvíce klesly opět akcie mediální společnosti CME. Minulý týden české akcie posílily o 0,3 procenta.

Článek

„Trh se v posledním lednovém týdnu zaměřil na americkou centrální banku Fed, čínskou návštěvu v USA, dění kolem brexitu a výsledkovou sezonu. Reakce byly pro zámořské akcie vesměs pozitivní. Indexy přidaly zhruba dvě procenta v týdenním srovnání. Německý DAX naopak odepsal jedno procento. Tam mohlo negativně působit stále vzrůstající nejasnost ohledně brexitu. Domácí trh prostřednictvím indexu PX následoval zámořské trhy,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie Monety, které posílily o 5,6 procenta na 77 Kč. Moneta bude zveřejňovat své výsledky za čtvrtý kvartál příští týden, investoři se již na ně mohli připravovat. Očekává se pokračování zlepšujícího se trendu hospodaření a oznámení solidní dividendy.

Naopak nejhůře se dařilo akciím CME, které klesly o 4,8 procenta na 69 Kč. U společnosti se neuskutečnila žádná kurzotvorná informace. „Pohyb připisujeme spíše technickému vývoji po předešlém růstu,“ podotkl Vaníček.

Příští týden by měl být relativně oproštěný od informací o obchodním sporu mezi USA a Čínou. Důvodem je zahájení oslav čínského nového roku, kdy budou tamní trhy zavřené. Ani v otázce brexitu se neočekává žádný významný posun. Investoři se tak budou moci plně zaměřit na pokračující výsledkovou sezonu, která je prozatím hodnocena pozitivně. „Celkově jsme na příští týden mírně pozitivní,“ uzavřel analytik.

Reklama

Doporučované