Hlavní obsah

Alabama přestane vyučovat, že homosexualita do společnosti nepatří

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Studenti v Alabamě se po desítky let učili, že homosexualita je společensky nepřijatelná a nezákonná. Alabama nyní protihomosexuální formulace ze státního zákona o sexuální výchově odstraní.

Článek

Alabamská guvernérka Kay Iveyová toto opatření podepsala v úterý poté, co ho schválil alabamský zákonodárný sbor, informuje agentura AP.

Návrh, jehož autorkou je poslankyně Laura Hallová, odstraňuje část zákona o sexuální výchově z roku 1992. Ta nařizovala, že učitelé by v rámci sexuální výchovy měli studentům poskytnout „věcný důkaz, že homosexualita není životní styl přijatelný pro širokou veřejnost a že homosexuální chování je podle zákonů tohoto státu trestným činem“.

Podle nového zákona budou učitelé i nadále zdůrazňovat význam sexuální abstinence při zabránění „nechtěnému těhotenství“ nebo přenosu pohlavně přenosných chorob – jak to alabamský zákon bude vyžadovat i nadále, píše agentura AP. Nově pak bude vyžadováno, aby rodiče o průběhu kurzů sexuální výchovy dostali oznámení a aby si mohli o studiu svých dětí vyžádat materiály. O této změně zákona místní poslanci podle AP uvažovali již několik let, schválit se ji nicméně podařilo až letos.

Organizace Southern Poverty Law Center (SPLC) podpis zákona ocenila. „Od roku 1992 státní zákon vyžaduje, aby při výuce sexuální výchovy na alabamských školách výuka obsahovala jazyk zaměřený na ‚homosexuální životní styl‘ jako nezákonný a nemorální. Tento jazyk je nejen právně nepřesný, ale podporoval další stigmatizaci a izolaci LGBTQ studentů,“ uvedl v prohlášení ředitel pro regionální politiku SPLC Shay Farley.

Část zákona z roku 1992 popisující homosexualitu jako trestný čin odkazovala na státní zákon „proti sodomii“, Nejvyšší soud USA v roce 2003 rozhodl, že takové zákony jsou zásahem do soukromí, a prohlásil je za protiústavní.

Iveyová minulý týden podepsala zákon, který stanoví, že transsexuální osoby nesmějí soutěžit ve sportovních týmech, které jsou v souladu s jejich pohlavní identitou. Alabama se tak stala posledním konzervativním státem, který transsexuálním dívkám zakázal hrát v ženských sportovních týmech.

Zastánci návrhu zákona tvrdí, že transsexuální dívky mají v soutěžích nespravedlivou výhodu. Odpůrci naopak tvrdí, že návrh zákona je diskriminující a porušuje federální zákon zakazující diskriminaci na základě pohlaví.

Podle organizace Human Rights Campaign, zabývající se podporou LGBT osob, předložili republikáni jen za letošek v nejméně 32 státech rekordních 175 návrhů zákonů týkajících se transsexuálních práv. Cílem těchto návrhů zákonů je z velké části právě snaha o omezeni možností pro transsexuální lidi, jak se účastnit sportovních soutěží.

I ve Virginii v únoru schválili zrušení dvou zastaralých státních zákonů. Ty zakazovaly sňatky osob stejného pohlaví. Návrh předložil senátor Adam Ebbin, první otevřeně homosexuální senátor ve státě. Navzdory přelomovému rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 2015, kterým se manželství osob stejného pohlaví stalo federálně uzákoněné, má většina států ve svých státních zákonech stále zastaralé zákony, jako je ten, který Virginie právě zrušila.

Jedním z těchto států je Indiana. Tam byl pokus o zrušení zákazu homosexuálních sňatků v lednu neúspěšný. Kvůli odporu republikánů byla ve státě zmařena i snaha o zvýšení legálního věku pro uzavírání manželství ve státě z 15 na 18 let.

Americké státy zpravidla podle webu NBC News mají dva typy zákazů manželství osob stejného pohlaví: zákonné a ústavní. Zákonné zákazy se objevují ve státním rodinném právu, zatímco ústavní zákazy jsou zakotveny v ústavách států. „Většina z nich je stále v platnosti, i když nejsou vymahatelné,“ řekl profesor politologie na Illinoiské univerzitě ve Springfieldu Jason Pierceson,

„Demokratická kontrola zákonodárných sborů vytvořila možnosti, jak se některých zákazů zbavit. To je velký rozdíl mezi Indianou a Virginií,“ dodal Pierceson.

Od nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do funkce se prezident podle agentury Reuters hned několika způsoby pokusil situaci LGBT Američanů změnit. Ještě před svým uvedením do funkce Biden slíbil, že během prvních 100 dnů ve funkci přijme zákon na ochranu LGBT Američanů před diskriminací, známý jako Equality Act. Zákon o rovnosti mění zákon o občanských právech z roku 1964 tak, aby vedle rasy, náboženství, pohlaví a národnosti chránil i sexuální orientaci a genderovou identitu.

V únoru prošel demokraty ovládanou Sněmovnou reprezentantů, ale v Senátu se zdržel. Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že Biden „na něm nadále pracuje“, ale nemůže jednat, aniž by nejprve jednal Kongres. „Aby Biden mohl zákon podepsat, musí přijít na jeho stůl,“ řekla Psakiová novinářům.

Biden hned v rámci prvního měsíce svého působení zrušil zákaz přijímat transsexuální Američany do americké armády, který v roce 2017 přijala administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa. V roce 2016 tehdejší prezident Barack Obama umožnil transsexuálním Američanům sloužit. Trump o rok později tento příkaz částečně zrušil a zakázal přijímat do služby nové transsexuální osoby.

Podle organizace LGBTQ Victory Institute jmenoval Biden během prvních 100 dnů své vlády rekordní počet LGBT úředníků – nejméně 200 osob. Patří mezi ně Pete Buttigieg, první otevřeně homosexuální člen vlády, a Rachel Levineová, první otevřeně transsexuální federální úřednice.

Reklama

Doporučované