Hlavní obsah

Francie se otevírá, noční zákaz vycházení ale vydrží až do konce června

Foto: Profimedia.cz

Francouzi se chystají na ukončení lockdownu.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro regionální deníky vysvětlil, jak bude v zemi přicházet postupné rozvolňování.

Článek

„Nultou etapou bylo otevření škol 26. dubna. Přijali jsme to jako vzdělávací prioritu, i když je u nás výskyt viru vyšší než u našich sousedů. Dále budeme rozvolňovat ve čtyřech etapách,“ vysvětlil šéf Elysejského paláce.

První etapa rozvolňování čeká Francouze 3. května, kdy vláda povolí volný pohyb osob, který je nyní omezen na vzdálenost deset kilometrů od bydliště. Do tříd se zároveň vrátí středoškoláci.

Další etapa je naplánována na 19. května, kdy se otevřou obchody a zahrádky restaurací. Macron mluvil v této souvislosti o opětovném nalezení „francouzského způsobu života“, zároveň ale kladl důraz na to, že je potřeba zůstat odpovědný. V restauracích bude počet lidí u stolu omezený na šest.

Ve stejný den se otevřou i mnohé kulturní instituce, ať už jde o muzea, divadla či kina. Tam bude platit omezení počtu návštěvníků na 800 uvnitř a 1000 venku. To se týká i sportovních událostí. V interiéru se obnoví i některé přerušené sportovní soutěže.

Posun nastane i v zákazu nočního vycházení, který se ze současné sedmé hodiny posune až na devátou večerní. Zakázána pak zůstanou shromáždění lidí větší než 10 osob a platit bude i nadále povinný home office u zaměstnání, kde je to možné.

Druhá etapa nastane 9. června, kdy se za přísných hygienických podmínek otevřou kavárny a restaurace. Vláda povolí i vnitřní bezkontaktní sporty, pod širým nebem se už budou provozovat i ty kontaktní.

Kulturních a sportovních událostí se už bude moci zúčastnit na 5000 diváků a do země budou moci s covidovým pasem vyrazit i turisté ze zahraničí. Noční zákaz vycházení se posune na 23. hodinu a firmy mohou skončit s nuceným home officem.

Konečně poslední etapa přijde 30. června, kdy by měl skončit noční zákaz vycházení. S covidovým pasem budou moci lidé chodit i na události, kterých se zúčastní více než tisíc lidí. Zavřené ale i nadále zůstanou diskotéky, kterých je v zemi galského kohouta přes 1600.

Reklama

Doporučované