Hlavní obsah

Amazonie hoří, dá se ale zachránit. Jiná výjimečná oblast v Brazílii už je téměř zničena

Foto: Wikimedia Commons / José Cruz

Každoroční požáry v oblasti Cerrado.

Reklama

Experti upozorňují na ohroženou oblast Cerrado, po ohromném odlesňování a požárech bude nemožné ji obnovit.

Článek

Brazilskou část Amazonie zasáhlo v srpnu přes 30 tisíc požárů, což je nejvíce od roku 2010. Krize ohledně požárů byla předmětem značného mezinárodního zájmu a stala se i jedním z hlavních témat projednávaných na summitu G7. Amazonie ale není jedinou ohroženou oblastí.

V Brazílii existují i další místa, která jsou v případě ohrožení ještě křehčí, a podle vědců bude nemožné je po případném zničení obnovit. Jednou z nich je oblast Cerrado, která je po Amazonii druhým největším biomem Jižní Ameriky a kde žije téměř pět procent z celé zemské biologické rozmanitosti a třicet procent biologické rozmanitosti Brazílie.

„Odhaduje se, že v této oblasti je 837 druhů ptáků, 120 druhů plazů a 150 druhů obojživelníků, přes milion druhů ryb a 200 druhů savců a tisíce druhů hmyzu,” sdělil CNN biolog Mercedes Bustamante.

Foto: Wikimedia Commons

Mapa, která ukazuje chráněné oblasti v Brazílii.

Podle vědců je tato oblast ničena mnohem rychleji. Šéf Světového fondu na ochranu přírody v Brazílii (WWF) Edegar de Oliveira Rosa tvrdí, že podobně jako v Amazonii jsou v oblasti Cerrado masivně káceny stromy.

Oliveira Rosa také upozorňuje na to, že Cerrado čelí intenzivní krizi už po šedesát let. Polovina jeho původní vegetace byla již odstraněna a poslední roky se krize zvětšila. „Dnes je zcela nová míra a rychlost devastace, odlesňování a přeměny zemědělské půdy s jediným cílem, a sice pěstování konvenčních plodin za pomoci pesticidů,” vysvětlil Oliveira Rosa. Za kácením stromů stojí podle WWF i velká poptávka po masu a sóji.

Analýza z iniciativy Trase, zjistila, že v roce 2018 Brazílie, Argentina a Paraguay vyprodukovaly 50 % světové sóji. „Za posledních 10 let se v Cerradu masivně rozšířila produkce sóji a už tam skoro není z čeho brát, půda je zničená, “ řekl Toby Gardner, ředitel společnosti Trase.

Plně chráněné oblasti v Cerradu jsou pouze z osmi procent, zatímco Amazonie je chráněna z padesáti procent.

Současná míra odlesňování a ztráta původní vegetace Cerrada, která odvádí vodu do hlubších vrstev půdy, zapříčinily, že voda již nenapájí velké množství pramenů. V posledních letech tak každoročně zmizí přibližně deset řek, které původně byly napájeny z podzemních vod. Spolu se stále rychlejším odlesňováním to napomáhá dalším ekologickým problémům.

Podívejte se na záběry hořící Amazonie

Záběry hořící AmazonieVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Doporučované