Hlavní obsah

Američané mají sladší chutě, říká Čech, který s bezlepkovou tyčinkou dobyl Walmart

Spolumajitel společnosti Emco Martin Jahoda popisuje, jak se mění chutě zákazníků.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak se mění chutě Čechů, jak se podniká v rodinné firmě a k čemu jí mohou být dobří roboti? Do studia Byznys přišel spolumajitel společnosti Emco Martin Jahoda.

Článek

„Výslech“ Martina Jahody začal otázkou, co snídal. U jiných byznysmenů možná nepatřičná zvědavost, ale u spolumajitele firmy Emco logické. Emco je totiž dominantním výrobcem ovesných vloček, müsli a tyčinek.

Za největší úspěch Jahodovi – jde o rodinnou firmu – považují, že prorazili na americkém potravinářském trhu. Přesněji řečeno v síti obchodů Walmart s bezlepkovou čokoládovou tyčinkou. „Myslím, že by vám chutnala, i když je o hodně sladší, než jsme zvyklí tady v Česku,“ popsal Martin Jahoda.

Právě na americký trh se chtějí zaměřit ještě více. Zákazníci podle něj stále více řeší, co jedí. Chtějí superpotraviny, méně cukru a lepku a naopak víc proteinu.

Martin Jahoda podniká v oboru, který je – i když se to nezdá – přímo závislý na počasí. Letošní extrémně suché léto se odrazilo na ceně ovsa. A tím pádem i na ovesných vločkách, ale i na dalších cereálních výrobcích.

Emco nákupy „řeší“ vždy od sklizně do sklizně a zásoby za staré ceny mají výrobci už jen na pár měsíců.

„Letošní sklizeň nebyla úplně ideální z pohledu počasí, postupně se nám scházejí nabídky a ta cena ovsa jde nahoru,“ vysvětlil Jahoda.

On, ani jeho sestry neuvažují o tom, že by do podnikání přizvali dalšího investora. Momentálně exportují s různými produkty do 50 zemí světa.

Druhá část rozhovoru s Martinem Jahodou:

Druhá část rozhovoru s Martinem Jahodou (Emco).Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Proč vsadili ve výrobě na pomoc robotů? Jaké příchutě mají zákazníci nejraději? A jak to vypadá ve vývojovém oddělení, ve kterém vznikají nové výrobky?

Sledujte magazín Byznys, který vysíláme v Televizi Seznam každý všední den ve 14:00, v repríze pak ve 21:30 (s výjimkou pátku, kdy vysíláme od 18:15).

Reklama

Související témata:

Doporučované