Hlavní obsah

Američané u soudu: Zemanovo okolí navázalo linku na ruské bezpečnostní služby

Foto: Profimedia.cz

Putin nejen na mobilu. „Klíčovým lobbistou Czechoslovak Group je Martin Nejedlý, který je zároveň stěžejním poradcem prezidenta Zemana a bývalým šéfem v ruském Lukoilu,“ píše americká firma SARN v žalobě na CSG.

Reklama

Hlavní sponzor prezidentské kampaně Miloše Zemana čelí v USA žalobě amerických investorů. Ti kritizují proruské vazby Zemanova okolí, za jehož stěžejního hráče označili poradce Martina Nejedlého.

Článek

Zatímco česká veřejnost čeká, jak se prezident Miloš Zeman vyjádří k útoku ruských agentů na muniční sklad ve Vrběticích, americký soud řeší vazby české hlavy státu na Putinův režim.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, u soudu ve státě Delaware (USA) probíhá spor mezi americkou firmou SARN a českou zbrojařskou skupinou Czechoslovak Group (CSG) z tuzemského holdingu rodiny Strnadových, která patří k dlouholetým sponzorům Miloše Zemana.

Žalobní dokumenty, které mají delawarští soudci k dispozici, označují Zemana za „protiamerického podporovatele prezidenta Putina“. V dalších materiálech případu, které Seznam Zprávy získaly, se pozornost obrací k Zemanovu klíčovému poradci Martinu Nejedlému.

„Klíčovým lobbistou Czechoslovak Group je Martin Nejedlý, který je zároveň stěžejním poradcem prezidenta Zemana a bývalým šéfem v ruském Lukoilu,“ píše americká firma SARN v žalobě na CSG.

Spor se týká pardubického výrobce radarů – firmy Retia patřící šéfovi CSG Michalu Strnadovi. Americká firma se odvolává na smlouvu, dle níž měla mít nárok na odkup části společnosti Retia. U soudu se snaží dokázat, že CSG snížila hodnotu firmy právě navazováním ruských vazeb.

Prezidentův poradce Martin Nejedlý patří k nejvlivnějším hráčům Pražského hradu a prezidentova okolí. V Rusku se umí dobře pohybovat, deset let tam žil a získal podnikatelské konexe. V první dekádě třetího tisíciletí s ruským ropným obrem Lukoil založil v Česku firmu Lukoil Aviation Czech, která dodávala letecké palivo na tuzemský trh.

Loni v listopadu odletěl do Ruska na jednání s administrativou prezidenta Putina. S cílem urovnat vztahy mezi Prahou a Moskvou vyhrocené mimo jiné kvůli odstranění pražské sochy maršála Koněva.

Vyčichlý příběh

Nejedlý popírá, že by byl lobbistou Czechoslovak Group, jak o něm v žalobě před americkým soudem referuje firma SARN.

„Čekal jsem dotaz, jaký jsem agent nebo k jakým službám patřím, a vy na mě takovýhle vyčichlý příběh, neobrůstáte nějak mechem? Nebyl jsem členem statutárního orgánu, nebyl jsem v zaměstnaneckém poměru, prostě nic, co by mě mohlo k takovému spojení vést. Neměl jsem pravomoce a je schizofrenické mě s tímto spojovat. To jen nějaký pan Armen Agas (manažer zastupující společnost SARN, který redakci potvrdil, že soud v Delaware se případem aktuálně zabývá, pozn. red.) rozvášnil vášně soudu, říká se prý,“ řekl prezidentův poradce Seznam Zprávám.

Zemanovi zbrojaři

Pouto mezi zbrojařskou rodinou Strnadových, jejich konglomerátem Czechoslovak Group a prezidentem Milošem Zemanem bylo dlouhodobé.

V březnu 2017 Zeman navštívil závod výrobce armádních vozidel Excalibur Army spadající do Strnadova holdingu CSG.

Rodinu Strnadových, která za CSG stojí, dle svých slov zná. „Na to se mě ale vůbec nemusíte ptát. Jejich společnost přispěla do prezidentské kampaně. Je velmi dobře, že takovou rodinu máme, znovu postavili na nohy Tatrovku a další firmy. Vážím si pana Strnada i jeho syna, jsou to pracovití lidé a dělají dobrou práci pro české značky,“ popsal Nejedlý pro Seznam Zprávy.

Na dotaz, zda při podnikatelských misích lobbuje za vybrané firmy, řekl, že tak činí prezident Zeman. „Já žádné slovíčko za nikoho neházím. Když na podnikatelských misích někdo mluví, je to pan prezident. Když jsme někde byli, jako správný český prezident řekl, aby se koupily tatrovky,“ dodal.

Na veletrhu v Moskvě

Martinem Nejedlým podle společnosti SARN konexe Zemanovy sponzorské skupiny na proruské síly „nekončí“.

Na konci září roku 2017 se zástupci pardubické společnosti Retia vypravili do Moskvy na tamní veletrh Interpolitex. Tam podle americké strany navázali kontakty do vysokých míst ruské politiky.

„Retia se na veletrh dostala díky vazbám skupiny Czechoslovak Group v Rusku. Veletrh zaměřující se na výstavu technologií a zbraní organizují ruské bezpečnostní služby včetně FSB (někdejší KGB, pozn. red.),“ stojí v žalobě SARN proti CSG.

Tím se podle amerických obchodníků naskytla pro Retii příležitost prezentovat své výrobky před zástupci ruské vlády a získat díky tomu zakázky například od ruských bezpečnostních a tajných služeb.

„Informace o inovacích a produktech, které chtějí účastníci veletrhu Interpolitex nabídnout ruské vládě, musejí zájemci poskytnout FSB. Za rozvinutí kontaktů s FSB a jinými ruskými bezpečnostními službami se navíc musí zaplatit. Linku mezi firmou Retia a úřady typu FSB považujeme za problém, protože Rusko vystupuje nepřátelsky vůči zemím NATO,“ píše se v žalobě.

„Popsané aktivity způsobily, že v očích českých úřadů a NATO se firma Retia (plně vlastněná skupinou CSG) jeví jako nedůvěryhodný partner upřednostňující ruské zájmy před zájmy České republiky a NATO,“ shrnuli v žalobě proti Czechoslovak Group právníci SARN.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Žaloba americké společnosti SARN proti české zbrojařské skupině zmiňuje podezření o napojení podnikatelů na ruské bezpečnostní služby.

Mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek označil tvrzení o Martinu Nejedlém a konexích firmy Retia na FSB a ruské bezpečnostní složky za absurdní. Informace popsal podobným výrazem jako Martin Nejedlý – vyčpělé.

„Je nám líto, že se někdo zřejmě pokouší zneužít aktuální kauzu v česko-ruských vztazích k útoku na společnost CSG s použitím vyčpělých a lživých informací. Tvrzení o propojení či spolupráci s proruskými subjekty je absurdní a domníváme se, že se účelově objevilo před několika lety právě v souvislosti se sporem se společností SARN, která na tomto tvrzení postavila svůj fiktivní nárok na náhradu škody,“ sdělil Čírtek Seznam Zprávám.

Spojka z kolejí

Společnost SARN v žalobě zmiňuje i slovenského železničního magnáta Alexeje Beljajeva. „Jde o dlouholetého obchodního spojence Vladimira Jakunina, který působil v KGB,“ napsala společnost SARN do žaloby.

V Česku Beljajev spolupracuje se zbrojařskou skupinou Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, respektive jeho syna Michala. Do letošního dubna spoluvlastnili východočeského výrobce kolejových brzd DAKO-CZ. Právě tato firma se stala největším sponzorem prezidentské kampaně Miloše Zemana před třemi lety. Již v letech předtím firma sponzorsky podporovala i Stranu práv občanů – Zemanovce.

Mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek potvrdil, že nedávno jeho skupina vykoupila Beljajevův podíl v DAKO-CZ. Dodal, že s Beljajevovým impériem Tatravagónka budou nadále obchodně spolupracovat.

Reklama

Doporučované