Hlavní obsah

V dětství mě znásilnili, svěřila se americká herečka Jane Fondová

Jane Fondová přiznala, že byla opakovaně zneužívána.

 

Reklama

Držitelka dvou Oscarů to uvedla v rozhovoru pro britský časopis The Edit.

Článek

Americká herečka Jane Fondová měla vyrůstat s problémy, protože muži v jejím životě věřili v patriarchální systém.

„Mám toho hodně co říci o patriarchátu. Jako dítě jsem byla znásilněna, byla jsem sexuálně zneužívána. Také jsem byla vyhozena, protože jsem se nechtěla vyspat se svým šéfem. A vždy jsem si myslela, že je to moje chyba," řekla britskému časopisu devětasedmdesátiletá hvězda.

„Znám dívky, které byly znásilněny, aniž si myslely, že šlo o znásilnění. Říkají si, že se to stalo určitě kvůli tomu, že řekly ne špatným způsobem. Hnutí žen nás ale naučilo, že znásilnění a další agrese nejsou naší chybou," zdůraznila dcera neméně slavné hollywoodské hvězdy Henryho Fondy.

Být nyní mladou herečkou musí být podle Fondové „děsivé". „Musí se tak hodně svlékat. Je kladen ještě větší důraz na to, jak vypadáte," dodala.

Éra slávy Jane Fondové začala v šedesátých letech minulého století. Tehdy se proslavila v dobrodružné vědeckofantastické komedii Barbarella z roku 1968 nebo v Dívce ze Západu a v řadě dalších rolí.

Později získala dva Oscary za nejlepší ženský výkon v hlavní roli, a to ve snímcích Klute a Návrat domů. Nominována byla i na další ocenění.

Roku 1991 ukončila hereckou dráhu a na filmová plátna se vrátila až v roce 2005 ve filmu Příšerná tchyně. V poslední době se angažuje ve feministickém hnutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované