Hlavní obsah

Americká vláda prověří postup FBI v kauze e-mailů Hillary Clintonové

Americké ministerstvo spravedlnosti prověří postup FBI v kauze e-mailů Hillary Clintonové.

 

Reklama

Kauza podle mnohých výrazným způsobem ovlivnila výsledek posledních amerických prezidentských voleb.

Článek

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek oznámilo, že zahájí nové vyšetřování, v rámci kterého přezkoumá postupy FBI v případu e-mailů kandidátky na prezidenta Spojených států Hillary Clintonové.

Toto oznámení bylo v poslední době očekávané a přišlo po kritice samotného ministerstva spravedlnosti, které podle veřejnosti i členů americké vlády nezvládlo naložit se zmíněnou kauzou, jež výrazným způsobem ovlivnila výsledek posledních amerických prezidentských voleb.

Michael Horowitz, generální inspektor ministerstva spravedlnosti řekl, že rozhodnutí o zahájení přezkoumání bylo provedeno na základě žádostí mnohých členů amerického Kongresu a také názorů společnosti. Horowitz také uvedl, že přezkoumávání se bude rovněž týkat dodržování stanovených zásad FBI i ministerstva spravedlnosti, které v případu Clintonové nebyly dodrženy.

Tím naráží na situaci z loňského července, kdy ředitel FBI James Comey veřejně prohlásil, že Clintonovou nehodlá trestně stíhat, stejně jako na fakt, že zaměstnanci FBI nakládali s neveřejnými informacemi zcela nepřípustným způsobem a vypustili je do světa v nejméně vhodný moment, čímž ovlivnili volbu amerického prezidenta.

Hillary Clintonová byla v červenci 2016 nařčena Federálním úřadem pro vyšetřování z extrémně neopatrného zacházení s citlivým a tajným obsahem. V roli ministryně zahraničí měla používat pro svou úřední korespondenci soukromou e-mailovou adresu, čímž podle FBI vystavila přísně tajné informace na oči případným hackerům.

Na to v květnu upozornil rumunský hacker Guccifer, jenž v americké věznici vypověděl, že se několikrát naboural do e-mailové schránky Hillary Clintonové.

K obvinění bývalé první dámy Spojených států tehdy ale nedošlo a případ byl považován za uzavřený. Vyšetřování však bylo obnoveno 28. října, tedy přesně jedenáct dní před otevřením volebních místností.

Ředitel FBI v tentýž den zaslal členům amerického Kongresu dopis, v němž uvádí, že má k dispozici nějaké další e-maily, které buď odesílala, nebo přijímala Hillary Clintonová. Jeho dopis bude nyní rovněž předmětem nového vyšetřování vedeného ministerstvem spravedlnosti.

Reklama

Doporučované