Hlavní obsah

Americký Equifax napadli podle USA čínští hackeři, data kradli týdny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Za rozsáhlým průnikem do sítě americké úvěrové kanceláře Equifax, který v roce 2017 postihl na 150 milionů Američanů, stojí čtveřice čínských vojenských hackerů. V pondělí to oznámil americký ministr spravedlnosti William Barr. I když nikdo z hackerů nebyl zadržen, USA čtveřici formálně obvinily, protože takový postup podle agentury Reuters považují za odstrašující prostředek a za varování ostatním zemím.

Článek

Equifax je jednou ze tří úvěrových kanceláří v USA, která funguje podobně jako registr dlužníků. Věřitelé spoléhají na informace shromážděné úvěrovými kancelářemi, které jim pomáhají při schvalování půjček na bydlení, auta a poskytnutí kreditních karet. Někdy je využívají i zaměstnavatelé při rozhodování, koho přijmout. Firma v září 2017 ohlásila útok hackerů, při kterém byly ukradeny informace o více než 147 milionech lidí. Útočníci získali čísla sociálního zabezpečení, data narození, adresy a další citlivé údaje.

„Bylo to promyšlené a rozsáhlé proniknutí k soukromým informacím o Američanech,“ řekl Barr o úniku dat, který je považován za jeden z největších v historii USA.

Vyšetřování ukázalo, že hackeři měli k systému Equifaxu přístup několik týdnů. V té době kradli tajná data společnosti a osobní údaje Američanů. K zametení stop o tom, odkud byl průnik veden, útočníci přesměrovali přístup přes více než tři desítky serverů ve zhruba 20 zemích.

Equifax po odhalení skandálu opustil její generální ředitel. Případ celou společnost „obrátil naruby“, neboť byly zpochybněny její bezpečnostní postupy a ukázala se také příliš pomalá schopnost reakce při odhalování útoků. Firma kvůli urovnání sporu souhlasila zaplatit rekordní pokutu až 700 milionů dolarů, v přepočtu 16 miliard korun.

Agentura AP poznamenala, že ministerstvo spravedlnosti oznámilo obvinění čínských hackerů v době, kdy administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa varuje před rostoucími politickými a ekonomickými ambicemi Číny. Peking podle Washingtonu neváhá kvůli svému prospěchu krást vědecké výzkumy a data o inovačních programech.

USA kvůli obavám ze špionáže zpřísnily dohled nad čínskými aktivitami a vyzvaly americké univerzity, aby si více všímaly chování čínských studentů a vědeckých pracovníků. USA se rovněž brání tomu, aby čínské společnosti Huawei a ZTE budovaly v zemi mobilní datovou infrastrukturu, a to právě s poukazem na jejich možné napojení na čínský režim.

Reklama

Související témata:

Doporučované