Hlavní obsah

Americký ministr financí se sešel se saúdským korunním princem, na diskuzi o sankcích je prý brzy

Americký ministr financí se sešel se saúdskoarabským korunním princem.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Po soukromé schůzce se zvedla vlna kritiky kvůli neobjasněné vraždě novináře Chášakdžího. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v parlamentu zveřejní detaily Chášakdžího úmrtí.

Článek

Americký ministr financí Steven Mnuchin se setkal se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Podle agentury Reuters měl Mnuchin říct, že je ještě brzy na diskuzi o sankcích pro Saúdskou Arábii kvůli stále neobjasněnému zabití saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího.

Soukromá schůzka za zavřenými dveřmi, na které měli řešit americko-saúdské vztahy vyvolala vlnu kritiky. Proběhla navíc pouze několik hodin od vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, který na rychlé tiskové konferenci před Bílým domem řekl, že Saúdům trvá vyšetření Chášakdžího smrti moc dlouho. „Nejsem spokojen s tím, co jsem slyšel,“ řekl podle AP Trump.

Turecko z Chášakdžího vraždy obvinilo Saúdskou Arábii s odvoláním na audio nahrávky, které měly pořídit novinářovy hodinky. Německo v reakci na události zastavilo vývoz zbraní do Saúdské Arábie a vyzvalo ke stejné reakci i ostatní evropské státy, dokud se situace neobjasní.

Americký prezident Donald Trump řekl, že pokud se prokáže vina Saúdů, je připraven uvalit na zemi sankce. Následně ale dodal, že se Saúdy nechce přestat obchodovat.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že na slyšení v tureckém parlamentu zveřejní všechny podrobnosti o novinářově smrti, které má Turecko k dispozici.

V pátek Saúdská Arábie přiznala, že byl Chášakdží zabit v pěstním souboji, přestože od druhého října tvrdila, že Chášakdží konzulát opustil. V pondělí přiznala, že byl novinář úkladně zavražděn, Saúdská Arábie o tom ale neměla vědět. Saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr podle Reuters řekl, že hodlá vrahy najít a potrestat, proto nařídil důkladné prošetření celého případu, což zahrnuje i spolupráci s tureckými vyšetřovateli.

Reklama

Doporučované