Hlavní obsah

Americký report o lidských právech. Čínská genocida už je oficiální

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken během představení reportu o lidských právech za rok 2020.

Reklama

Americké ministerstvo zahraničí předložilo pravidelnou zprávu o situaci lidských práv ve světě. Vedle problémů cizích zemí Antony Blinken přiznal, že je co řešit i na domácí půdě.

Článek

Pravidelný report amerického ministerstva zahraničních věcí o lidských právech za rok 2020 ukázal na nejznepokojivější světové lokality. Mezi takové patří Čína, Saúdská Arábie, Myanmar, Venezuela, Sýrie, Nikaragua, Rusko, Bělorusko a další.

„Příliš mnoho lidí v roce 2020 trpělo za brutálních podmínek. V Číně se vládní orgány dopouští genocidy proti Ujgurům a zločinů proti lidskosti včetně uvězňování, mučení, nucené sterilizace a perzekuce Ujgurů a příslušníků jiných náboženských a etnických skupin.

Assadova zvěrstva proti obyvatelům Sýrie pokračovala v nezmenšené míře a letos si připomínáme deset let bojů o důstojný a svobodný život. Kvůli válce v Jemenu trpí lidé v Jemenu extrémní potřebou humanitární pomoci. Ruská vláda se zaměřila na politické disidenty a pokojné demonstranty, zatímco oficiální korupce zůstávala na denním pořádku. Korupce Nicolase Madura prohloubila strašlivou humanitární krizi venezuelského lidu,“ stojí v úvodu výroční zprávy 2020 Country Reports on Human Rights Practices.

Genocida oficiálně

Výroční zpráva za rok 2020 označuje Čínu za „autoritářský stát“, který v západním regionu Sin-ťiang drží více než milion Ujgurů a dalších příslušníků etnických menšin, a dopouští se zneužívání, včetně znásilnění, nucené sterilizace, nucených potratů, mučení a nucených prací.

Slova o probíhající genocidě v autonomní oblasti ze strany ministra zahraničí Antonyho Blinkena i představitelů dalších států padla už poněkolikáté. Je to ale poprvé, co Bidenova administrativa učinila prohlášení oficiálně a vznesla obvinění před Kongresem.

Při představení reportu Blinken připomněl, že se lidská práva mají stát středobodem americké zahraniční politiky při vyjednávání s dalšími státy.

Report o porušování lidských práv vyšel týden po uvalení sankcí na čínské úředníky ze strany USA, Evropské unie, Velké Británie a Kanady. Čína na oplátku uvalila sankce na vybrané politiky ze všech čtyř oblastí.

Jeden z čínských diplomatů, Li Jang, v úterý zaútočil na kanadského premiéra Justina Trudeaua slovy: „Chlapče, tvým největším úspěchem je zničit přátelské vztahy mezi Čínou a Kanadou a udělat z Kanady běžícího psa USA“. Fráze „běžící pes“ je přežitek z období maoistické Číny, která se používá k popisu submisivních národů.

Dlouhodobý problém Ujgurů však získal patřičnou pozornost i s ohledem na plánované konání zimních olympijských her v roce 2022.

„Nesnažíme se nijak Čínu utlačovat. Jde o to, abychom se postavili za základní principy, základní práva a mezinárodní řád založený na pravidlech,“ uvedl Blinken po úterním zveřejnění zprávy.

Peking rozsáhlá obvinění ohledně zacházení s Ujgury odmítá. Spor kolem nucených prací se rozrostl i mezi jednotlivé oděvní společnosti a zasáhl i ty, které se vymezily vůči používání bavlny ze Sin-ťiangu. Po celé Číně tak za souhlasného přikyvování Pekingu probíhá bojkot zboží H&M, Nike či Adidas a jejich stahování z e-shopových platforem.

Napětí mezi Washingtonem a Pekingem se stále zvyšuje a prezident Joe Biden zaujímá vůči Číně mnohem tvrdší postoj, než mnoho odborníků očekávalo. Report neútočí na Čínu jen kvůli Ujgurům.

Hongkong

Znepokojivě se jeví také situace v Hongkongu, kde v minulém roce začal platit kontroverzní zákon o národní bezpečnosti. V pondělí se pak ke všemu přidal zákon Pekingu pozměňující volební systém. Podle výroční zprávy se některé bezpečnostní instituce ve jménu bezpečnostního zákona dopouští zneužívání, včetně policejní brutality proti prodemokratickým demonstrantům, svévolného zatýkání a represí vůči médiím a svobodě projevu.

Blinken uvedl, že USA využijí „širokou škálu dalších nástrojů k zastavení zneužívání“ po celém světě, včetně možných represivních opatření. Blinken dále odmítl tvrzení, že by se měl Washington vzdát kritiky jiných zemí, když Spojené státy samy na svém území řeší problémy, včetně „systémového rasismu“. „Nepředstíráme, že tyto problémy neexistují, ale ani se je nesnažíme zamést pod koberec. Musíme se s nimi vypořádat za denního světla, s plnou transparentností,“ řekl.

Do výroční zprávy za rok 2020 se dostal i Myanmar. Nikoli však za dva měsíce trvající protesty, ale kvůli „extrémní represi a diskriminaci“ muslimské menšiny Rohingů spojenou s údajným mučením a sexuálním násilím ze strany bezpečnostních sil v západním státě Rakhine. Podle šéfa americké diplomacie je brutální zásah armády proti civilistům, včetně nedávného zavraždění 100 lidí, „zavrženíhodný“.

Pokud jde o Saúdskou Arábii, státní ministerstvo odkazuje na zprávy, že Rijád a jeho agenti pokračují ve vraždění, včetně snahy zabít Saada al-Džabrího, bývalého vysoce postaveného saúdskoarabského činitele zpravodajské služby pobývajícího v Kanadě. Zpráva dodává, že saúdská vláda za porušování lidských práv nepodniká potřebné kroky, čímž vytváří „prostředí beztrestnosti“. Pěti vládním agentům obviněným z vraždy Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu v roce 2018 byly zmírněny tresty na 20 let vězení.

Zpráva neopomíjí ani Venezuelu. Spojené státy od roku 2019 odmítají uznat Nicoláse Madura jako legitimního vůdce země. Ve Venezuele tak dle zprávy pokračuje zabíjení a mučení, Madurův režim omezuje svobodu projevu a tisku a „rutinně“ blokuje signál a soukromé televizní kanály. Svoboda projevu se v zemi „v podstatě kriminalizovala“, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Report dále zmiňuje i Nikaraguu, kde „zkorumpovaný režim přijímá stále represivnější zákony, které výrazně omezují schopnost opozičních politických skupin, občanské společnosti a nezávislých médií fungovat,“ ale také třeba Kubu, Zimbabwe, Turkmenistán, Bělorusko, Nigérii.

Americké ministerstvo zahraničí má povinnost každoroční report předkládat Kongresu, aby vláda zohlednila situaci lidských práv při formulování obchodní a zahraniční politiky. Zpráva Trumpovy administrativy z roku 2019 například obviňovala čínskou vládu z kampaně masového zadržování Ujgurů a dalších muslimských menšin v táborech v Sin-ťiangu a „závažného porušování lidských práv“ včetně svévolného zabíjení a mučení.

Reklama

Doporučované