Hlavní obsah

Američtí kongresmani navštívili dalajlamu. Porušili jste slib, reagovala Čína

Skupina amerických kongresmanů navštívila exilové sídlo dalajlamy.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Skupina amerických kongresmanů je na návštěvě v exilovém sídle dalajlamy v Dharamsále. Volají po nové politice vůči Tibetu a odpovědnosti Číny za porušování lidských práv.

Článek

Vůdkyně demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová ve středu prohlásila, že Čína používá brutální taktiku, aby potlačila volání Tibeťanů po autonomii. Pelosiová je s dalšími americkými zákonodárci na návštěvě v Dharamsále, exilovém sídle tibetského duchovního vůdce.

Podle Pelosiové nesmí docházet k tomu, aby byli Tibeťané umlčeni. Agentura Reuters uvádí, že se američtí kongresmani snaží přitáhnout pozornost k otázce lidských práv v Tibetu, a to ve chvíli, kdy americký prezident Donald Trump utužuje vztahy s Pekingem.

Skupina sedmi členů Kongresu se s dalajlamou sešla v úterý. Demokratický poslanec Jim McGovern, který je v Číně s Pelosiovou, vyzval, aby USA začaly uplatňovat novou politiku vůči Tibetu s cílem zachovat identitu Tibeťanů a dohnat Čínu k odpovědnosti za porušování lidských práv.

Čína dnes oznámila, že předložila Washingtonu kvůli návštěvě delegace kongresmanů oficiální stížnost. Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang prohlásil, že dalajlama je politický exulant, který zneužívá náboženství a zapojuje se do protičínských separatistických aktivit.

„Návštěva představitelů amerického Kongresu u dalajlamy vyslala velmi špatný signál světu ohledně nezávislosti Tibetu a je v rozporu s americkými sliby v této otázce," dodal mluvčí.

Reklama

Doporučované