Hlavní obsah

Analýza: Andrej Babiš odmítá vysvětlit původ svých peněz. Jeho čísla ale stále nesedí

Video: Průvodce výroky Andreje Babiše o jeho příjmech. V čem výpočty stále nesedí?Video: Adam Junek

 

Reklama

Ministra financí vyzval k osvětlení majetkových poměrů už i premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Z jakých transakcí pocházely Vaše dodatečné příjmy? Účastnil se těchto transakcí Agrofert? Pokud v nich byly zahrnuty prodeje podílů ve firmách, šlo o firmy v Česku nebo v zahraničí?

To je jen část z baterie otázek, které Seznam zaslal přes tiskové oddělení hnutí ANO jeho šéfovi Andreji Babišovi, když několik týdnů neúspěšně žádal o rozhovor o majetkových poměrech ministra financí. I písemné dotazy zůstaly bez odpovědí.

Přitom právě otázky okolo soukromých financí vicepremiéra vlády Bohuslava Sobotky ohrožují Babišovu image bojovníka proti zlodějinám. Stále více se totiž zamotává do vysvětlování, kde vzal na obří nákup daňově zvýhodněných dluhopisů své vlastní firmy Agrofert.

Ve svých výrocích totiž druhý nejbohatší muž republiky přičítá ke zdaněným příjmům i ty, které dani nepodléhají. Pouze se oznamují finančnímu úřadu – a v hrubém vyjádření. Neodečítají se od nich peníze, které k jejich získání bylo třeba investovat.

V Babišově případě jde o značné sumy: Zdaněné příjmy vyčíslil na 1,5 miliardy korun. Nezdaněné na více než miliardu. Dohromady tedy 2,5 miliardy.

Pro ilustraci – promítnuto přes snazší počty – ze zdaněné výplaty našetříte pět milionů korun a koupíte dům. Později jej prodáte. Aby váš příjem nepodléhal dani z příjmu, musíte nemovitost prodat po pěti letech. Ceny mezitím rostly, takže objekt prodáte za milionů deset. V počtech Andreje Babiše by to znamenalo, že vaše příjmy činí dohromady 15 milionů. Pět, za něž jste nakupovali, a dalších deset, které nebylo třeba danit.

Jenže peníze takto sčítat nelze: Museli jste nejprve pět milionů investovat, abyste deset získali. Tuto skutečnost politik ve svých prohlášeních ignoruje.

Příjmy nesdělím, sorry

Konfrontaci s nesoulady přitom Andrej Babiš kategoricky odmítá. Naposledy se rozčílil v České televizi, na niž pak podal ještě stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání pro podjatost. „Proč bych vám měl sdělovat všechny svoje příjmy, sorry jako,“ reagoval na žádost o důkladné vysvětlení.

Kauza vygradovala natolik, že jej k vyjasnění příjmů už oficiálně vyzval i premiér Bohuslav Sobotka. „Ministr financí Andrej Babiš by měl ve vlastním zájmu veřejnosti objasnit své příjmy v minulých letech tak, aby nevznikaly pochybnosti o původu jeho majetku. Je zbytečné, aby těmito podezřeními byla zatěžována činnost celé vlády a zpochybňována autorita Ministerstva financí jako úřadu, který má mimo jiné dbát na řádný výběr daní,“ uvedl v prohlášení.

Babiš reagoval později v noci v diskusi České televize. Vyzval Sobotku a další předsedy stran, aby rovněž zveřejnili své příjmy od roku 1993. „Žádný z nich to neudělá.“ Souběžně oznámil, že jedná se dvěma předními auditorskými firmami, aby jeho příjmy prověřily. Jejich závěry pak slíbil zveřejnit.

Kauzy Andreje Babiše

Vynucená operace Agrofert zahrne i byznys, který si dal Babiš bokem

Příběh pochybností o soukromých financích muže, který stojí za mnohamiliardovým impériem Agrofert, se začal odvíjet těsně před jeho vstupem do vlády.

V roce 2012 vydala Babišova firma jednokorunové dluhopisy, jejichž výnosy jsou osvobozené od daně. V následujícím roce nakoupil Babiš tyto cenné papíry v hodnotě 1,25 miliardy. V roce 2014 pak ještě další za více než 230 milionů. Výnosy z nich jsou nyní jeho hlavním a od daně osvobozeným příjmem. Na úrocích ročně dostává 90 milionů korun.

Když se jej vloni na podzim Seznam ptal, z čeho transakci hradil, ministr uvedl, že šlo o jeho vlastní peníze, že žádnou půjčku nepoužil.

O pár týdnů později přidal v rozhovoru pro Hospodářské noviny konkrétní částky: „Mé hrubé příjmy od roku 1993 do roku 2015 byly 1,86 miliardy korun. Na daních jsem přitom zaplatil 310 milionů a na pojistném dalších 27 milionů.“

Celkově tak za dvaadvacet let v byznysu vydělal v čistém podle svých slov 1,526 miliardy korun, což mu nákup dluhopisů za 1,482 miliardy umožnilo.

Když pak server Echo24.cz upozornil, že i tak mu v době nákupu první várky dluhopisů muselo chybět na 150 milionů korun, předestřel Babiš další vysvětlení. Tedy, že měl na mysli plat od Agrofertu, ale měl ještě další příjmy, které nepodléhaly dani. Celkově, řekl, tvořily jeho příjmy více než 2,5 miliardy.

Po odečtení daní, které sám přiznal, by to bylo 2,1 miliardy.

Když se pak řešilo, kde se najednou vzalo nových více než 680 milionů korun příjmů, přidal ve svém internetovém pořadu Babišova kavárna další číslo. Podle něj dodatečné nezdanitelné příjmy byly dokonce miliarda a 49 milionů korun. Tudíž původně avizovaná suma 2,531 miliardy korun byla jeho čistým příjmem.

Mělo jít podle něj o prodeje podílů ve firmách, finanční instrumenty nebo prodeje nemovitostí. Že je musel nejdříve nakoupit, a až pak z nich přišly příjmy, které nepodléhaly dani, už nerozebíral.

Jak se dosáhne osvobození takovýchto investic od daní?

U nemovitostí platí, že pokud jde o dům, kde daný poplatník bydlí, pak jej bez daně z příjmu lze prodat po dvou letech. Pokud to není nemovitost s trvalým bydlištěm prodejce, pak po pěti letech. U akciových podílů ve firmách byl pak do roku 2013 platný postup, kdy po půl roce držení se již daň z příjmu neplatila. Od roku 2014 je tento časový úsek delší, tříletý.

A co rozvod?

Co Andrej Babiš ještě neříká, je, že právě v období, za něž své příjmy vypočítával (tedy od roku 1993), se také rozváděl. A to zřejmě až po přelomu milénia. Datum, kdy se podařilo rozvodové řízení Andreji Babišovi dotáhnout do konce, se dá odvodit od toho, jak jeho současná partnerka zdůvodňovala, proč se nikdy nevzali.

„Léta to nešlo, protože se dlouho rozváděl, což se povedlo, až když už byly obě naše děti na světě,“ uvedla v rozhovoru pro magazín Ona Dnes v roce 2014. Tehdy bylo mladšímu Frederikovi deset let.

Reklama

Doporučované