Hlavní obsah

Babiš může vracet až deset miliard. David Ondráčka z TI chce Agrofert připravit o evropské dotace

Výzva Jiřího Kubíka s ředitelem české TI Davidem Ondráčkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel české pobočky Transparency International ve Výzvě Jiřího Kubíka koncem června vysvětloval, co podle něj usvědčuje premiéra z obcházení zákona o střetu zájmů a jak proti jeho firmě chce zakročit u Evropské komise.

Článek

Takhle vážný útok předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš asi ještě od vstupu do politiky nezažil. Česká pobočka Transparency International minulý týden zveřejnila, že Babiš nadále ovládá Agrofert, ačkoliv mu to zákon o střetu zájmů zapovídá.

„Díky slovenskému registru partnerů veřejného sektoru jsme přinesli důkaz, že Andrej Babiš Agrofert stále ovládá a je jeho skutečným majitelem. Dosud tady byly jen spekulace, že má ve společnosti fakticky zásadní, byť neformální vliv. My přinášíme důkaz, že jeho vliv je i formální, že se ho nikdy reálně nezbavil,“ říká David Ondráčka.

„Může to teoreticky vést k tomu, že Agrofert bude muset vrátit mnoho miliard korun získaných z dotací. Přišli jsme s nějakou informací, kterou máme právně podloženou, a budeme dělat další kroky. Já ale nejsem v pozici, kdy bych mohl dělat soudy,“ tvrdí Ondráčka.

Slovenský registr partnerů veřejného sektoru (v Česku tato databáze veřejná není) ukázal, že Babiš je u slovenských společností spadajících pod holding Agrofert vedený jako takzvaný konečný uživatel výhod, který je navíc neodvolatelný.

Andrej Babiš už minulý týden prohlásil, že to, co říká Transparency International, není pravda, a že on vložil firmu do takzvaných svěřenských fondů a neovládá ji.

Jaké jsou konkrétní důkazy, o něž David Ondráček opírá své tvrzení? Jak bude teď Transparency International postupovat, pokud Evropská komise rozhodla, že evropské dotace by „neměly dostávat firmy, které patří politikům“? I na tyto otázky odpovídá David Ondráčka v rozhovoru.

Řeč přišla i na nominaci poslankyně ANO Taťány Malé na post ministryně spravedlnosti. „Působí to, že střet zájmů je vstupenka do této vlády. Nominace paní Malé je snižování odbornosti. Je možné, že ji Babiš obětuje a získá za to potlesk, říká k nominaci Malé a vznikající vládě Ondráčka.

Proč i její případný vstup do vlády považuje šéf Transparency International za naprosto nemístný? A co si pět let po policejním zásahu na Úřadu vlády myslí o naléhavosti boje s korupcí, který tehdy vynesl Andreje Babiše do vysoké politiky?

A jak se David Ondráčka s několikaletým odstupem dívá na své dvoutýdenní koketování s myšlenkou, že by mohl být vyslancem hnutí ANO na funkci ministra vnitra?

Rozhovor sledujte ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv i na Facebooku.

Reklama

Doporučované