Hlavní obsah

Angelina Jolie v Mosulu: Lidé tady ztratili vše, ale jsou šťastní, protože mají svobodu

Mosul byl iráckou armádou spolu s kurdskými milicemi a podporou ze strany americké armády osvobozen od nadvlády bojovníků Islámského státu v prosinci minulého roku. Ti ho plenili po dobu tří let a proměnili ho v centrum chalífátu, což donutilo skoro milion obyvatel uprchnout.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Americká herečka a režisérka Angelina Jolie jako ambasadorka OSN navštívila irácké město Mosul. Vyzvala k pomoci pro místní, aby mohli obnovit město.

Článek

Ambasadorka OSN, americká herečka Angelina Jolie, apelovala na  veřejnost, aby pomohla občanům iráckého Mosulu, kteří se snaží znovu postavit vybombardované město.

Mosul byl iráckou armádou spolu s kurdskými milicemi a podporou ze strany americké armády osvobozen od nadvlády bojovníků Islámského státu v prosinci minulého roku. Ti ho plenili po dobu tří let a proměnili ho v centrum chalífátu, což donutilo skoro milion obyvatel uprchnout.

Město bylo mohutně bombardováno, západní část Mosulu byla téměř srovnána se zemí. Rekonstrukce probíhá extrémně pomalu. Obyvatelé se snaží město postavit vlastními silami, hrozí jim nejen zranění způsobené manuální činností, ale i infekce, v sutinách tlejí mrtvoly, některé z nich patří jejich rodinným příslušníkům.

Jolie řekla, že je to nejhorší destrukce, kterou viděla za celou dobu své působnosti pro OSN, lidé z Mosulu ztratili úplně všechno. Nemají léky pro děti a mnoho z nich ani pitnou vodu. Jolie doufá, že veřejnost nezapomene na mosulské občany a pomůže jim obnovit město.

Herečka se potkala s rodinami ze západního Mosulu a procházela vybombardovaným městem. Jeho obyvatelé se z přilehlých provizorních kempů snaží vrátit zpět domů.

Reklama

Doporučované