Hlavní obsah

Anglie s přehledem rozebrala Švédy a sen o fotbalovém návratu domů trvá

Foto: Profimedia.cz

Angličané slaví první postup do semifinále od roku 1990.

Reklama

Svěřenci Garetha Southgatea potvrdili ve čtvrtfinále proti Švédsku roli favorita a po výhře 2:0 si poprvé od roku 1990 zahrají semifinále světového šampionátu.

Článek

První půlhodina čtvrtfinálového duelu mezi Anglií a Švédskem moc zábavy nepřinesla. Oba týmy se soustředily především na to, aby nechybovaly, a v útočné fázi toho moc nepředvedly. Za zmínku stála pouze Kaneova přízemní střela z 19. minuty, která však minula Olsenovu tyč.

První změna skóre přišla ve 30. minutě a nebyla by to Anglie, aby se neprosadila ze standardní situace. Rohový kop Ashleyho Younga si našel obránce Harry Maguire a stal se historicky prvním hráčem Leicesteru, který dokázal vstřelit gól na světovém šampionátu. Hráči Albionu navíc potvrdili dominanci ve vzdušných soubojích a z deseti branek v dosavadním průběhu turnaje šlo o osmý gól po standardní situaci.

Od té doby převzali Angličané otěže zápasu pevně do svých rukou a obraně Tre Kronor zatápěl především rychlonohý Raheem Sterling. Útočníka Manchesteru City však trápila finální fáze, a tak z jeho průniků do konce poločasu navýšení skóre nepřišlo.

To přišlo v 59. minutě. Lingardův centr z pravé strany se dostal až k nabíhajícímu Delemu Allimu a ten se z hranice malého vápna nemýlil. Záložník Tottenhamu (22 let, 87 dní) se na mezinárodní scéně trefil poprvé od října 2016 a stal se druhým nejmladším střelcem Anglie na mistrovství světa po Michaelu Owenovi (18 let, 190 dní). Pro Southgateův výběr šlo o pátý gól hlavou na letošním šampionátu.

Švédové na druhý zásah Anglie odpověď nenašli. Když už se dostali do slibné šance, tak ztroskotali na opět fantastickém Pickfordovi v brance Albionu. Právě Jordan Pickford se po skvělém výkonu v osmifinále proti Kolumbii blýskl dalším parádním představením a zdá se, že dlouhodobé anglické trable s postem gólmana jsou vyřešené.

Po výhře 2:0 nad Švédy si Anglie zahraje poprvé od roku 1990 semifinále světového šampionátu. Její soupeř vzejde z večerního souboje domácího Ruska s Chorvatskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované