Hlavní obsah

Anketa: Jak budou o Babišovi hlasovat čeští europoslanci?

Foto: Profimedia.cz

Zeptali jsme se českých europoslanců, jak se postaví k rezoluci o Andreji Babišovi.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy oslovily všechny české europoslance se třemi anketními otázkami, které se týkají pátečního schvalování rezoluce o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Článek

Přinášíme odpovědi těch, kteří zareagovali.

1. Jak budete v pátek hlasovat?

2. K jakému řešení by měla ČR (resp. Andrej Babiš) přistoupit, pokud EP rezoluci odhlasuje?

3, Co pro Česko v rámci EU tato situace do budoucna znamená?

Dita Charanzová, Renew Europe / ANO

1. Proti rezoluci.

2. Není důvod k tomu, aby Česko jakkoli reagovalo, ať bude rezoluce přijata či nikoli.

3. Pro Česko se nic nemění, žádná nová situace nevzniká.

Martina Dlabajová, Renew Europe / ANO

1. Budu proti rezoluci v této podobě.

2. Dokument není závazného charakteru pro žádnou stranu, žádná reakce není nutná.

3. Postavení Česka v EU se nemění.

Ondřej Knotek, Renew Europe / ANO

1. Jsem připraven hlasovat proti. Ta rezoluce obsahuje podstatné faktické nepřesnosti a je motivována silným politickým apetitem.

2. Je to rezoluce, není to ani zákon, ani rozhodnutí. Nevyplývá z ní tedy potřeba hledat řešení ani pro Českou republiku, ani pro jakoukoli konkrétní osobu.

3. V podstatě nic, i když někteří europoslanci, kteří do tohoto bodu investovali množství politického kapitálu, budou tvrdit pravý opak. To podstatné se odehrává na technicko-právní úrovni mezi ČR a Evropskou komisí.

Ondřej Kovařík, Renew Europe / ANO

1. Pokud text usnesení nedozná změny, tak jej nepodpořím.

2. Text usnesení je nezávazný, nemá vliv na probíhající komunikaci mezi ČR a Evropskou komisí.

3. V rámci EU neočekávám pro ČR jakoukoliv změnu.

Alexandr Vondra, ECR / ODS

1. Budu pro. Nemyslím, že má EU zasahovat do vnitřních záležitostí států, zde ale nejde o politiku, nýbrž o unijní peníze, peníze daňových poplatníků z celé Evropy.

2. Střet zájmů Andreje Babiše je dlouhodobě neudržitelný. Měl by prodat Agrofert, nebo odejít z politiky.

3. Především to zhoršuje vyjednávací pozice českého premiéra v EU. Premiér má vyjednávat pro Česko dobré podmínky v rozpočtu, z něj sám prostřednictvím svého podnikání čerpá. Jeho pozice při vyjednávání o záležitostech, které Česko ovlivní na léta dopředu, je oslabená tím, jak sedí na dvou židlích, je také vydíratelný.

Evžen Tošenovský, ECR / ODS

1. Pokud se text rezoluce nějak radikálně nezmění proti České republice, tak budu hlasovat pro.

2. V prvé řadě musí vzniklou situaci řešit pan Babiš, aby vyjasnil veškeré pochybnosti, které vyrobil ve vztahu k Agrofertu, případně jiným svým firmám, a souvisejí s čerpáním dotací ať již evropských, nebo domácích. Je to pouze na něm. Způsobil to on sám svým hloupým, netaktickým a arogantním přístupem, který mu ještě možná u někoho prochází doma, ale na poli Evropské unie je to neúnosné…

3. Na Českou republiku by to nemělo mít přímý dopad. Nepřímo se ještě zhorší vyjednávací pozice premiéra Babiše v Evropské radě, a tím pádem to může mít druhotný dopad při prosazování různých parametrů jiných materiálů důležitých pro Českou republiku. EU je hlavně o neustálém každodenním a někdy tvrdém diplomatickém vyjednávání.

Veronika Vrecionová, ECR / ODS

1. Budu hlasovat pro rezoluci.

2. Rezoluce řešení navrhuje, nejjednodušší je zastavení dotací pro firmy vlastněné Andrejem Babišem.

3. Hamižnost premiéra a jeho touha vyčerpat všechny možné dotace ohrožuje Českou republiku a oslabuje její vyjednávací možnosti, např v oblasti viceleteho finančního rámce.

Luděk Niedermayer, EPP / TOP 09

1. Téměř jistě pro.

2. Naše orgány by konečně měly důsledně postupovat v souladu s právem EU, které jasně konflikt zájmů a jeho důsledky popisuje. Mělo by to být samozřejmé, ale bohužel tomu tak není. Rozhodnutí pana premiéra je jeho osobní věcí, to není věc našeho státu. Byl bych jen rád, kdyby skončil se zavádějící komunikací, k níž se v této věci uchyluje, a uvědomil si, že u nás platí jak české právo, tak i právo EU.

3. Doufám, že jasná většina lidí v EU to vnímá tak, ze Česká republika a problémy spojené se střetem zájmů pana premiéra a jeho zastřeným vlastnictvím Agrofertu (a chováním některých představitelů vlády či hnutí ANO, které mu jde na ruku), nejsou totéž, a tyto dvě roviny odlišují. Chci věřit, že když pan premiér za naši zemi jedná, nevnímají ho jako osobu podezřelou ze závažného konfliktu zájmů, ale jako člověka, který zastupuje naši zemi.

Jiří Pospíšil, EPP / TOP 09

1. Rezoluci podpořím, protože jsem přesvědčen, že v případu Andreje Babiše skutečně existuje obrovský střet zájmů při čerpání dotací z prostředků Evropské unie.

2. Členové vlády se musí v první řadě přestat chovat jako advokáti Andreje Babiše a začít konečně hájit zájmy České republiky. Andrej Babiš i jeho ministři by se měli také vyvarovat osočování Evropského parlamentu, protože i samotná rezoluce zmiňuje to, jak byla mise europoslanců z výboru pro rozpočtovou kontrolu během pobytu v České republice premiérem nevybíravě slovně napadána.

Celou situaci ale samozřejmě vyřeší jedině to, když se Andrej Babiš konečně rozhodne, zda chce být politikem, nebo příjemcem státních a unijních dotací. Oboje dohromady totiž v civilizovaných zemích nejde. To není žádný útok na svobodu podnikání, ale jde o samotným premiérem tak často vzývanou rovnost podmínek pro podnikající subjekty.

3. Už to, že je na programu Evropského parlamentu bod ohledně vyšetřování českého premiéra, je pro naši zemi velkou ostudou. Padáme tím kvůli osobním zájmům jednoho člověka do skupiny států, o nichž se mluví jako o problémových. Rezoluce také podpoří snahy Evropské komise celou záležitost nestranně vyšetřit.

Tomáš Zdechovský, EPP / KDU-ČSL

1. Budu hlasovat pro rezoluci a tipuji, že tak učiní minimálně 70 % ostatních kolegů, protože na textu byla nebývalá široká shoda, kdy jej přímo podpořilo šest frakcí ze sedmi včetně frakce Renew Europe, do níž patří europoslanci za hnutí Ano. A vypadá to, že ji podpoří i někteří kolegové z poslední frakce ID.

2. Pan Babiš by se měl co nejdříve zbavit konfliktu zájmů. V rezoluci přímo jsou vypsané tři přípustné scénáře. Zaprvé to je vzdát se všech evropských dotací pro firmy ve svěřenských fondech. Zadruhé se zcela transparentně a s konečnou platností vzdát Agrofertu, tedy firmy prodat, aby se nemohl lusknutím prstu vrátit v ten moment, kdy se rozhodne odejít z politiky. To je stav, který je teď. U těchto dvou možností může zůstat premiérem. A zatřetí je to naopak vzdání se postu ve vládě, kde má na udělování dotací přímý vliv. Dál by ale mohl být předsedou ANO i řadovým poslancem. Žádná jiná možnost není. Není to problém ČR, je to problém přímo Andreje Babiše, a pouze on má tak ve svých rukou řešení. Pokud si Česko bude brát za rukojmí, opět jen potvrdí svůj konflikt zájmů.

3. Pokud se pan Babiš pochlapí a svůj konflikt zájmů vyřeší, tak to do budoucna nemusí znamenat ještě vůbec nic, pošramocená pověst naší republiky se dá napravit. Celkově se ale do budoucna rozhodně razantně zpřísní přístup v udělování dotací, což nejvíce postihne ty, kteří jsou poctiví a nejsou v žádném střetu zájmů.

Michaela Šojdrová, EPP / KDU-ČSL

1. Budu hlasovat pro.

2. Andrej Babiš je prokazatelně podle evropského práva ve střetu zájmů a návrh usnesení přímo navrhuje tři způsoby řešení:

- přijetí opatření, která zajistí, že Andrej Babiš již nebude mít žádný hospodářský zájem nebo jiné zájmy spadající do působnosti článku 61 finančního nařízení ve vztahu k obchodnímu subjektu;

- podnikatelské subjekty, které Andrej Babiš ovládá, přestanou dostávat jakékoli finanční prostředky z fondů EU, veřejné dotace ani jiné financování přerozdělované národní vládou;

- Andrej Babiš se zdrží účasti na rozhodováních, která se týkají jeho zájmů, což je ale vzhledem k jeho funkci a pravomoci předsedy vlády pochybné, a proto odstoupení z veřejných funkcí představuje vhodnější způsob, jak tento střet zájmů vyřešit.

Velmi zjednodušeně řečeno, premiér Babiš buď své firmy prodá, nebo jeho firmy přestanou pobírat dotace z veřejných rozpočtů, nebo odstoupí z funkce.

3. To záleží také na tom, jak se náš předseda vlády zachová. V každém případě Komise bude důkladněji dohlížet na proces přidělování dotací v České republice, zejména na platby z fondů EU prováděné společnostem přímo a nepřímo vlastněným předsedou vlády nebo jiným členem vlády zapojeným do plnění rozpočtu. Přijetím usnesení se Evropský parlament zaváže také k prosazení nových pravidel, která zabrání akumulaci evropských dotací v rukou oligarchů.

Marcel Kolaja, Greens / Piráti

1. Budu samozřejmě hlasovat pro přijetí rezoluce.

2. Myslím, že rezoluce je v tomto ohledu velmi podrobná. Kdybych to měl shrnout, Andrej Babiš má možnost vzdát se svého podnikání nebo svého působení v politice. A to je přesně to, co je žádoucí. Nikdo nemůže rozhodovat o dotacích, které pak jeho podniky přijímají.

3. Bohužel jsme se dílem vlastního premiéra stali opět průkopníky obcházení pravidel, stejně jako v případě tunelování. Kvůli střetu zájmů Andreje Babiše má Česko horší pozici ve vyjednávání a doplácí na to. Z dlouhodobého hlediska to naštěstí pro Česko neznamená mnoho, Andrej Babiš bude lehce zapomenut hodinu poté, co ztratí svoji politickou moc. Do společného projektu nepřinesl nic, kvůli čemu by si ho měl kdokoli pamatovat.

Markéta Gregorová, Greens / Piráti

1. Budu hlasovat rozhodně pro rezoluci.

2. Tím krokem, který by pan Babiš měl především učinit, je odstranit svůj střet zájmů bez stínu pochybností – nebo se samozřejmě vzdát premiérského křesla.

3. Obávám se, že pokud nebude vyřešen tento střet zájmů, a zároveň hlasování ukáže, jak je napříč zeměmi i frakcemi vnímán jako problém, může nás to dostat až do určité izolace v rámci Evropské unie. A tu premiér sám pocítí při budoucích vyjednáváních. Pokud mu tedy záleží na pozici České republiky před svými partnery, měl by situaci urychleně vyřešit.

Mikuláš Peksa, Greens / Piráti

1. Na téhle rezoluci jsem posledních pár měsíců pracoval a věřím, že se jedná o velmi dobrý a vyvážený dokument včetně návrhů, jak z toho ven. Rezoluci samozřejmě podpořím.

2. Andrej Babiš by měl buď odstoupit, nebo prodat svoje firmy. Není přijatelné, aby se podílel na vyjednávání o evropských rozpočtech, když je jeho vlastní firma v miliardových objemech čerpá.

3. Evropa vidí, že máme na vládní úrovni dost zásadní problém střetu zájmů a pokusu převzít stát. Snad si naši spojenci v Evropě také všimnou, že ne všichni Češi tomu fandí. V kombinaci s chaotickou a podceněnou přípravou českého předsednictví se ale obávám, že Andrej Babiš žene Česko do bolestivé izolace.

Hynek Blaško, ID / SPD

1. Budu hlasovat proti. Nejsem žádným velkým zastáncem premiéra Babiše a nemám o něm iluze. Nicméně tuto kauzu nepovažuji ve světle událostí, které České republice hrozí, za nijak podstatnou. Nabízí se také otázka, jestli Unie měří všem stejným metrem, a jestli by byla tak aktivní, kdyby premiér Babiš držel linii, přijal všechny migranty a nekritizoval západní státy EU.

2. K řešení mají přistoupit příslušné orgány podle platných zákonů, bez ohledu na vyjádření.

3. Teoreticky nebude znamenat nic. Premiér má svou silnou voličskou základnu a každý útok jej pouze posiluje. Nicméně, pokud zvážíme všechny možnosti, v souvislosti s první otázkou může znamenat i změnu celého politického směřování země.

Reklama

Doporučované