Hlavní obsah

Europarlament hlasuje o Babišovi. Co se pod 50 body rezoluce skrývá?

Foto: Profimedia.cz

Evropský parlament v posledních dnech.

Reklama

Europoslanci v Bruselu rozhodnou o rezoluci ohledně potenciálního střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

Článek

Měli byste vědět a znát:

- s návrhem přišel kontrolní výbor Evropského parlamentu, podobu návrhu odsouhlasily podepsané eurofrakce

- plné znění návrhu rezoluce

O co přesně v rezoluci jde?

Dvanáctistránkový dokument má padesát bodů. Ten první (bod A) se zabývá dotační kauzou Čapí hnízdo a zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům. Evropský parlament dále odsuzuje „všechny možné situace střetu zájmů, které by mohly ohrozit plnění rozpočtu EU a podkopat důvěru občanů EU v náležitou správu peněz daňových poplatníků“.

Europoslanci v rezoluci vyjadřují politování nad tím, že Babiš stále kontroluje holding Agrofert, přičemž má i vliv na rozdělování evropských peněz v České republice. To podle textu zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce.

Jaká řešení dokument, pod který se podepsalo šest velkých frakcí Evropského parlamentu, navrhuje?

Podle europoslanců jsou namístě podle bodu 13 jen tři řešení. A to zastavení jakýchkoliv dotací pro Agrofert, prodej holdingu anebo rezignace Andreje Babiše.

Kdo je autorem návrhu rezoluce?

S textem přišel kontrolní výbor Evropského parlamentu v čele s předsedkyní Monikou Hohlmeierovou. Skupina, jejímiž členy jsou i čeští europoslanci Tomáš Zdechovský (EPP) a Mikuláš Peksa (Greens), podnikla v únoru cestu do České republiky. Podle Hohlmeierové neumí české úřady střety zájmů politiků efektivně kontrolovat, česká pravidla se v tomto ohledu navíc liší od standardu jiných zemí, což je podle ní nepřípustné.

„Nejvyšší kontrolní úřad v České republice nemá dostatečné kompetence tohle dělat, protože dosud nebyla schválena potřebná legislativa. Takže jsme odhalili řadu nedostatků, máme řadu otázek, na kterých ještě budeme pracovat, a hodláme položit na stůl i další otázky a budeme požadovat odpovědi ohledně těch slabých míst v systému,“ řekla Monika Hohlmeierová v rozhovoru pro Seznam Zprávy v polovině března.

Co vlastně je takové usnesení?

Rezoluce je politický apel, kterým Evropský parlament upozorňuje na nějakou skutečnost či problém. Na rozdíl od legislativy nejde o něco, čím by se instituce nebo státy musely řídit, europoslanci (jakožto evropští politici) nicméně vyzývají ostatní evropské úřady (a v tomto případě i ty české), aby se problému věnovaly.

Co nastane, když Evropský parlament rezoluci schválí?

Jak se k tomu staví Andrej Babiš?

Na konci února zástupci evropského výboru pro rozpočtovou kontrolu přijeli do Prahy a účastnili se několika schůzek. Jejich závěry tvoří základ navrhované rezoluce. Do skupiny europoslanců, kteří navštívili Česko, patřili i čeští politici Tomáš Zdechovský a MIkuláš Peksa. Ty během pražské návštěvy český premiér označil za „vlastizdrádce“, o šéfce výboru, Němce Monice Hohlmeierové řekl, že je „pomatená“. Za ostré výroky, které kritizoval i šéf europarlamentu David Sassoli, se český premiér později omluvil.

Jak na vyšetřování reagují čeští politici?

Kromě českých europoslanců, o jejichž názory Seznam Zprávy požádaly v anketním článku, se čeští politici k aktuální rezoluci zatím nevyjadřují.

V prosinci výsledky auditu Evropské unie řešili poslanci české Sněmovny. Opozice se shodla na tom, že Andrej Babiš by měl dotace vrátit. Předseda ODS Petr Fiala vyzval premiéra k odchodu z premiérského křesla.

Reklama

Doporučované