Hlavní obsah

Apokalypsa v ráji turistů. Hurikán Dorian ničil na Bahamách hotely

Ekonomiku na Bahamách tvoří ze dvou třetin cestovní ruch. Obrazy zkázy po hurikánu Dorian ukazují, že hlavní zdroj příjmu přestal existovat.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Hurikán Dorian je nejen nejsilnější bouře, která kdy zasáhla Bahamy, ale také hurikán, který smetl hlavní část tamní ekonomiky.

Článek

Dorian se postupně pohyboval po ostrovech. Nejvíce zasáhl ostrov Abacos a Grand Bahama.

Podle informací Ricka Newtona, zakládajícího partnera společnosti Resort Capital Partners, bouře se přehnala územím, na němž stojí hotely a hotelové resorty na ostrovech, zasáhla přitom šestinu z celkového počtu.

Bahamy jsou na cestovním ruchu životně závislé. Tvoří přibližně 60 % tamní ekonomiky a každý rok do státní pokladny přinese kolem devíti miliard dolarů. Podle Newtona je příliš brzy odhadovat na jakou hodnotu se škoda vyšplhá. Nedávná zpráva UBS ale mluví o škodách mezi 15 až 25 miliardami dolarů.

Rekonstrukce a opravy škod budou trvat prý i několik sezón. Podle Resort Capital Partners se některé menší hotely otevřou už před začátkem hlavní sezóny v prosinci. Větší část podniků, ale zůstane zavřená alespoň „jednu nebo dvě sezóny”.

Letiště Grand Bahama, Marsh Harbor a Abaco jsou v současné době také uzavřena. Zrušeny byly stovky letů.

Ministryně cestovního ruchu pro Bahamy Joy Jibriluová ve svém prohlášení uvedla, že „je hluboce znepokojena situací, které jsou obyvatelé ostrova Abaco a Grand Bahama vystaveni” ,ale že je „vděčná za to, že většina našich 700 ostrovů nebyla zasažena. “

Dopad Doriana na odvětví cestovního ruchu se nyní projevuje také na Floridě. Například společnost Disney oznámila, že některé ze zábavních parků Walt Disney World budou uzavřeny, dokud bouře nepřejde. Informaci o tom, o kolik peněz společnost přijde, zatím nekomentovala.

Řádění hurikánu Dorian vyjde americké pojišťovny nejméně na 25 miliard dolarů. Tím se pro pojišťovny Dorian stal nejdražší přírodní katastrofou od roku 2017.

Hurikán je podle Národní meteorologické služby nejhorší bouří od roku 1935, která zasáhla Atlantik.

Ve Státech se rozběhly záchranné akce, které pomáhají hurikánem postiženým obyvatelům. AirBnb například rozběhla program „Open Homes“ na pomoc lidem, kteří přišli o svoje bydlení. Do pomocné akce se zapojila většina Floridy, Severní a Jižní Karolíny a také části Alabamy. Program mohou obyvatelé využít do poloviny září.

Reklama

Doporučované