Hlavní obsah

Apple chystá levný iPhone, výroba začne v únoru

Foto: Chet Landrum/Flickr

Ilustrační foto.

Reklama

Pro jablečnou firmu znamenal „levný“ model iPhone SE obrovský úspěch. Teď ho chce zopakovat s další generací dostupnějšího mobilu.

Článek

Výrobky firmy z amerického Cupertina rozhodně nepatří k nejlevnějším na trhu: Na nejdražší iPhone aktuální generace musí průměrný Čech šetřit více než měsíc, protože stojí přes 40 tisíc korun.

Před hladem po dostupnějším modelu s logem nakousnutého jablka však nakonec firma kapitulovala. Podle údajů, které přinesla agentura Bloomberg, se už na levnějším iPhonu pracuje. Mohl by se začít vyrábět už v únoru a zdroje zevnitř firmy uvádějí, že by se měl světu oficiálně představit v březnu.

Pro iPhone SE, který začal Apple vyrábět v roce 2016, použila firma platformu modelu 5S, ale dostala do něj lepší fotoaparát i procesor. V případě letošní novinky Apple využije model 8 s obrazovkou 4,7 palce, systémem Touch ID schovaným v tlačítku a nejnovějším procesorem A13 s operační pamětí 3 GB.

Podle znalce útrob jablečné firmy Ming-Chi Kua, který platí za zdroj velmi důvěryhodných informací, by měl dostupnější model disponovat pamětí 64 nebo 128 GB a měl by se dodávat ve třech barvách – šedé, stříbrné a červené.

Kolik bude stát?

Že malá hra s cenami může přinést krásné výsledky, si Apple vyzkoušel u aktuální generace iPhonu 11. V základní verzi totiž mobily dostaly cenovku o 50 dolarů nižší, než bývalo obvyklé, a poptávka byla tak vysoká, že firma málem nestíhala vyrábět.

A s papírově „levným“ iPhonem může strhnout počítadla, zvlášť pokud se mu podaří zabodovat na trzích, kde dosud vládnou mobily s operačním systémem Android. Týká se to především Indie, která dosud pro Apple představovala spoustu práce a málo muziky.

Kolik by mohla novinka stát, zatím není jasné – Apple se ke spekulacím o novém modelu nevyjádřil, natož aby specifikoval ceník. Pokud ale lze vycházet z historie, pak iPhone 8 se při představení prodával za 449 dolarů, iPhone SE za 399 dolarů. Ming-Chi Kuo se kloní právě k této ceně.

Zrovna tak není jasné, jak by se mohl nový model jmenovat. Nabízejí se například názvy iPhone SE 2 nebo iPhone 9, protože šlo o vynechanou číslovku mezi iPhonem 8 a modelem X.

Reklama

Související témata:

Doporučované