Hlavní obsah

Apple zahájil prodej nových přístrojů iPhone

Nedávné představení nových iPhonů a reakce na ně.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Více než stovka zákazníků stála ráno před obchody firmy Apple v centru Tokia a Sydney, aby si mohla koupit nové telefony iPhone 11, které se dnes začínají prodávat po celém světě, včetně České republiky.

Článek

Australské Sydney se stalo jedním z prvních míst, kde je možné nové přístroje koupit. První majitel telefonu dorazil před obchod v Sydney čtyři hodiny před otevřením, informují agentury.

Apple letos nabízí dvě nové řady svých přístrojů. Je to cenově dostupnější iPhone 11, který začíná na ceně 699 USD (16 400 Kč). V ČR bude stát od 20 999 korun. Druhou je luxusnější verze iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max. Ceny těchto přístrojů začínají ve světě na 999 USD a 1 099 USD, v Česku se podle webu firmy budou prodávat od 29 990 a 32 990 korun.

Apple přichází na trh s novými přístroji v době silné konkurence dalších výrobců, včetně firem z Číny a Koreje. Japonsko je pro Apple jedním z nejdůležitějších trhů. Přístroje iPhone jsou zde nejprodávanějšími mobilními telefony a podle MM Research Institute zde mají na trhu podíl 49,6 procenta. Celosvětově měly přitom ve druhém čtvrtletí podíl na trhu jen deset procent.

Nový přístroj iPhone je možné si objednat po internetu a nechat doručit domů nebo si rezervovat jeho vyzvednutí v obchodě. „Pro skalní fanoušky Applu však září znamená toto: začne se prodávat nový iPhone, musím si jít vystát frontu před Apple Store a získat přístroj doslova co nejdříve to bude možné. Tradice je tradice. Applu se tak podařilo učinit ze zahájení prodeje iPhonu kulturní událost,“ píše server cnet.com.

„Jsem tady kvůli zážitku,“ řekl cnet.com 17letý student Jack před obchodem v Sydney. „Všechny zpravodajské štáby jsou tady, všichni ostatní jsou tady, je to prostředí, které při žádném jiném spuštění prodeje telefonu nevidíte.“

Přístroj iPhone 11 je dostupný v šesti barevných variantách a na zadní straně je vybaven duálním fotoaparátem, který nabízí rozlišení 12 megapixelů a širokoúhlé snímky o záběru 120 stupňů. Vyspělejší Pro a Pro Max mají v zadní části kamery tři.

Reklama

Doporučované