Hlavní obsah

Archeologové našli v budoucí trase D55 hroby z doby bronzové

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Archeologové našli v budoucí trase dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku několik žárových hrobů. Datují je do mladší doby bronzové, tedy zhruba do období mezi lety 1300 až 1000 před naším letopočtem.

Článek

K záchrannému archeologickému výzkumu se odborníci vrátili po krátké zimní přestávce způsobené mrazivými teplotami. ČTK to dnes sdělila Lucie Trubelíková ze zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘDS). „U obce Babice navíc objevili zřejmě okraj původního sídliště, a to pozůstatek dvou stavebních objektů a drobné artefakty, například tuhovanou keramiku, na jejichž časovém určení nyní pracují,“ uvedla Trubelíková.

Kromě archeologického výzkumu se podle ní nyní na stavbě úseku dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem v délce 8460 metrů pracuje na přeložce elektrických sítí. Pokračují i další přípravné práce, například kácení dřevin. „Po skončení těchto prací, které předpokládáme v červnu, dáme zhotoviteli pokyn pro zahájení stavby. Její součástí bude vybudování 13 mostů, tří mimoúrovňových křižovatek a dvou protihlukových stěn v délce 2000 metrů,“ doplnila Trubelíková.

Výstavbu úseku dálnice D55 z Babic do Starého Města zahájilo ŘSD poklepáním základního kamene loni v září. Za 2,85 miliardy korun bez DPH jej postaví sdružení společností Eurovia a Strabag. Nová část dálnice odvede tranzitní dopravu mimo zastavěná území obcí Babice, Huštěnovice a Staré Město, kterými denně projede asi 15 000 automobilů. Řidičům by měl nový úsek dálnice D55 začít sloužit v roce 2023.

Dosud je v provozu asi 16 kilometrů dálnice D55 mezi Hulínem na Kroměřížsku a Otrokovicemi na Zlínsku. V říjnu 2018 zahájilo ŘSD dostavbu jihovýchodní části obchvatu Otrokovic, který je též součástí D55. Se zprovozněním více než 3,1 kilometru dlouhého úseku, který bude končit před řekou Moravou v průmyslové části Napajedel, počítají silničáři letos. Po kompletní dostavbě by měla dálnice D55 v budoucnu propojit střední, jihovýchodní a jižní Moravu, dlouhá bude zhruba 100 kilometrů, u Břeclavi se napojí na dálnici D2.

Reklama

Doporučované