Hlavní obsah

Archeologové našli v Tvarožné základy zapomenuté panské hospody

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Přesnou polohu zapomenuté panské zájezdní hospody Gerňa našli v Tvarožné na Brněnsku archeologové z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Článek

„Hospoda stála vedle dnes již zaniklé formanské cesty mezi Brnem a Olomoucí,“ řekl vedoucí výzkumu Petr Kos.

„Na místě, kde se dodnes říkalo Gerňa, se nyní staví několik rodinných domů. V těchto místech procházela stará formanská cesta na Olomouc, kterou ale později nahradila císařská silnice, u které stály hostince Pindulka, Maxlůvka, Rohlenka a Pozořická pošta. Hospoda Gerňa zanikla krátce poté, co přestala sloužit formanská cesta, nemohla se bez ní uživit,“ uvedl Kos a dodal, že to bylo pravděpodobně v druhé polovině 18. století.

Archeologům se na místě podařilo odhalit základy dvou budov, tedy spíše jejich pozůstatky, protože základy byly rozebrány na stavební materiál. V prostoru bývalé hodovní síně našli pálené cihly, sušené omítané cihly, skleněné tabulky z čirého skla s mosaznými rámečky a fragment římsového kamnového kachle, který mohl být původní instalací u honosně vyhlížejících kamen.

„Kromě budovy samotné hospody jsme našli i pozůstatky pravděpodobně hospodářské budovy se dvěma obilnými jámami a větším zaniklým sklepem. Také v této části objektu stála původně výstavní kachlová kamna a okna vyplňovaly mřížky se skleněnými tabulkami zhotovenými z čirého skla promačkávaného důlky. Nález krejcaru města Kostnice z let 1657 až 1705 může být důkazem čirého nadregionálního ruchu, který probíhal na olomoucké cestě v době moravského baroka,“ uvedl archeolog.

Reklama

Doporučované