Hlavní obsah

Archeopark Pavlov nabídne pravěké dílny, lidé vyrobí nástroje i keramiku

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Výrobu štípaných kamenných nástrojů, pravěkých nití, šňůr nebo keramiky si mohou lidé vyzkoušet ve třech workshopech, tedy dílnách, které pořádá Archeopark Pavlov na Břeclavsku.

Článek

Dva se konají ještě o prázdninách, třetí pak na konci září, řekla ČTK Zuzana Havlická, kurátorka a správkyně Archeoparku Pavlov.

„Ve všech třech termínech se v dílnu promění louka u archeoparku. Lidé se nemusí předem nikde registrovat ani hlásit, mohou přijít a odejít v průběhu dne, jakkoliv se jim to bude hodit,“ uvedla Havlická.

Pravěké dílny požádá muzeum už počtvrté a vždy mají mezi návštěvníky velký ohlas, obvykle jednu dílnu v průběhu dne navštíví šest až sedm stovek lidí.

„Počítáme s rodinami s dětmi, lektoři se věnují všem účastníkům, není to nijak věkově omezené. Některá témata se opakují, například hned první workshop na téma Lovecká osada je velmi oblíbený. Naopak poslední Zrození Venuše věnovaný pravěké keramice má letos premiéru,“ dodala kurátorka.

Lovecká osada je dílna věnovaná výrobě štípané a broušené kamenné industrie, představí lidem prastaré technologie, které člověk používal už v době lovců mamutů. V Pavlově se odehraje 21. srpna.

Další sobotu, tedy 28. srpna, je na programu dílna nazvaná Pravěké nitky, šňůry a provázky a bude se věnovat starým technikám výroby textilu z kopřivového a lipového lýka, 25. září se pak mohou lidé při Zrození Venuše seznámit s technologií výroby nejstarší keramiky. Návštěvníci si vyzkoušejí její výrobu.

Akce jsou zahrnuty do běžného vstupného v muzeu a konají se v srpnu od 10:00 do 17:00, v září workshop končí o hodinu dříve.

Reklama

Doporučované