Hlavní obsah

Archivy o Gottovi: Provezl na Západ fotky, po kterých pásla StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: archiv J. Sidovského

Karel Gott pomohl převézt citlivé fotografie.

Na zpěváka vedla složky komunistická tajná policie před rokem 1989.

Článek

Server iRozhlas popsal několik příběhů, které dokládají komplikovaný vztah zpěváka k režimu.

Jeden z nich popisuje, jak Gott pomohl novinářce ze západního Německa Marion Heimannové. Podle iRozhlasu přicestovala do Prahy v roce 1969, dva dny po sebeupálení Jana Palacha. Tajně fotila pro agenturu Reuters a londýnskou Visnews.

„Zaměřila se na fotodokumentaci studentských a chuligánských akcí a na podchycení diskusí v prostoru Václavského náměstí,“ stojí podle serveru v dokumentu pražské správy Státní bezpečnosti.

Sto stop filmu ale nemohla sama dostat na Západ, protože věděla, že ji úřady sledují. 24. ledna se na pražském letišti potkala s Karlem Gottem, který na poslední chvíli nastoupil i s jejím balíkem do letadla do Frankfurtu. Tam ho předal kontaktu Heimannové.

Státní bezpečnost se o tom dozvěděla až po Gottově odletu a po návratu ho vyslýchala. Zpěvák uvedl, že si myslel, že jde o balíček pro známé, a jeho obsah nekontroloval. Dodnes není jasné, zda se s Heimannovou předem domluvil. „Nezbývá mi než dodat, že pro příště budu opatrnější,“ zakončil Gott svou výpověď.

Ve svazcích se objevují i další příběhy – například udání, že Gott kritizoval okupaci vojsky Varšavské smlouvy. „Pokračoval v diskusi, co tady ti okupanti mají co dělat, ať si jdou domů a s tanky ať odjedou, a jiné urážky na SSSR,“ popsal StB svědek.

Doporučované