Hlavní obsah

Aš si připomene výstavou 70. výročí Vlaku svobody, odvezl lidi do Německa

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Aš na Chebsku si o víkendu připomene 70 let od doby, kdy vlak z Prahy do Aše prorazil železnou oponu a převezl 110 cestujících z Československa do západního Německa.

Článek

K výročí takzvaného Vlaku svobody připravila radnice ve městě dvě výstavy. Součástí akce bude také regionální den železnic Karlovarského kraje.

V době tuhého komunistického režimu, 11. září 1951, rychlík z Prahy podle plánů nezastavil v Aši, ale přerazil dřevěnou závoru a přejel ostře střeženou státní hranici. Jeden z nejmasovějších útěků na západ vzbudil pozornost celého světa. Do Československa se poté vrátilo 77 ze 110 cestujících, kteří o naplánované akci nevěděli. Mnoho z nich pak mělo potíže ve škole i v zaměstnání. Organizátory útěku komunistický režim odsoudil. Úspěšná akce odpůrců režimu vedla posléze ke zrušení trati Cheb-Aš-Hof. Trať byla obnovena v prosinci 2015.

Akce s názvem Cesty za svobodou se uskuteční v sobotu od 10:00 do 16:00 na hlavním nádraží v Aši. „V útrobách ašského nádraží bude instalována výstava s fotografiemi a dokumenty o cestě vlaku a dalších dramatických událostech, které se na státní hranici v 50. letech, kdy v Československu vládl tuhý totalitní režim, staly,“ uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Lidé se budou moci svézt historickými vlaky z 50. let minulého století. Na trati mezi Chebem a Aší bude jezdit souprava s historickými vagony, tažená parní lokomotivou Kremák. Z Aše do obce Hranice zájemce sveze motorový vlak zvaný Hurvínek.

Už ve čtvrtek bude zahájena výstava Jany Kočišové, kurátorky národopisné sbírky muzea, v prostorách muzea o 50. letech v Aši. „Vystavené dokumenty a fotografie se budou zaobírat prvním poválečným desetiletím, tedy obdobím, kdy začal obrovský úpadek celého Ašska, které bylo uzavřeným hraničním pásmem se zvláštním režimem,“ uvedl mluvčí. Výstava potrvá do 31. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované