Hlavní obsah

Asad získal mírnou převahu v Aleppu. Za cenu rozsáhlého bombardování

 

Reklama

Vládní síly dobyly v noci na dnešek další povstaleckou čtvrť.

Článek

Armáda Bašára Asada po další noční ofenzivě kontroluje už šedesát procent území, které v Aleppu od roku 2012 ovládají protivládní rebelové. O změně poměru sil informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Vládní síly mají podle ní znovu pod kontrolou také silnici spojující západní části města, které jsou v rukou provládních sil, s mezinárodním letištěm v Aleppu, které rovněž kontroluje armáda, doplnila také ČTK.

Převahu nad rebely si nicméně Asad vydobyl téměř neustálými nálety a dělostřeleckou palbou - jeho postup kritizují mnohé vlády i mezinárodní organizace.

Na stranu syrského prezidenta se v pátek v rozhovoru pro Ruptly TV postavila Marion Le Penová, neteř vůdkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penové. Francie si podle ní musí vybrat mezi islamisty a Bašárem Asadem, jiná volba není možná. Asad podle ní není skutečnou hrozbou.

Podle údajů SOHR zahynulo za minulé dva týdny v ulicích druhého největšího syrského města téměř čtyři sta civilistů. Z dobývané části města uprchlo přes padesát tisíc lidí. Boje v Sýrii si za posledních pět let vyžádaly 300 000 obětí.

Reklama

Doporučované