Hlavní obsah

Asma Asadová možná přijde o britské občanství, sklízí kritiku za podporu svého manžela

Asma Asadová možná přijde o britské občanství.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Manželka syrského prezidenta v poslední době velmi intenzivně podporuje svého manžela na sociálních sítích, což vadí některým britským politikům.

Článek

Britští liberální demokraté chtějí, aby ministryně vnitra Amber Ruddová odebrala britské občanství manželce syrského prezidenta Bašára Asada. „Pokud bude Asma pokračovat v bránění vražedných akcí Asadova režimu, je povinností britské vlády zbavit ji občanství,” napsali liberálové v dopise adresovaném Amber Ruddové, která má z titulu své funkce pravomoc občanství Velké Británie odebrat.

Asma Asadová, která se narodila v Londýně syrským rodičům, minulý týden na svém instagramovém účtu zveřejnila prohlášení vymezující se proti americkému útoku na syrskou vojenskou základnu, odkud byl veden chemický útok na město Chán Šajchún, při kterém zemřelo nejméně osmdesát lidí a čtyři stovky byly zraněny. V příspěvku se mimo jiné psalo: „Prezident Syrské arabské republiky prohlašuje, že to, co Spojené státy udělaly, bylo nezodpovědné. Krátkozraký čin odrážel pouze politickou a vojenskou slepotu k realitě. Šlo jen o naivní snahu, o zběsilou, falešnou propagandistickou kampaň.”

Britský list The Telegraph, který zprávu o požadavku liberálních demokratů přinesl, nicméně podotýká, že Asadová zřejmě občanství zbavena nebude - bylo by to nejspíš nelegální. Z hlediska práva je podle Telegraphu brána jako britská Syřanka, má dvě občanství.

Asma Asadová je na sankčním seznamu Evropské unie a do členských zemí EU nesmí cestovat. Před brexitem měla díky svému občanství jedinou výjimku, mohla navštěvovat Británii.

Růže a diktátor

Asma Asadová se narodila v roce 1975. Vystudovala prestižní školy Queen’s College a King’s College, titul získala z výpočetní techniky a francouzské literatury. Po škole začala pracovat pro Deutsche Bank, později zamířila do neméně známé banky J. P. Morgan. O deset let staršího Bašára Asada si vzala v roce 2000, znali se už od dětství.

Kdo je Bašár Asad?

Se syrským prezidentem má Asma tři děti, dceru a dva syny. V roce 2011 ji magazín Vogue označil za „růži v poušti”, za což módní časopis sklidil kritiku.

Asma Asadová bývá kritizována za to, že navenek bezvýhradně podporuje svého manžela při potlačování lidských práv v Sýrii během občanské války.

Reklama

Související témata:

Doporučované