Hlavní obsah

Astronomové pojmenovali planetku po městečku Žebrák

Foto: Profimedia.cz

Sluneční soustava.

Reklama

Po městu Žebrák je nově pojmenována planetka Sluneční soustavy, která obíhá na dráze mezi Marsem a Jupiterem. „Své“ planetky mají i další česká města, jako je například Praha či Český Krumlov.

Článek

Planetku s číslem 131181 objevili čeští astronomové Petr Pravec a Lenka Kotková, jméno navrhl Jan Florian z Hvězdárny Žebrák. Mezinárodní astronomická unie návrh přijala (IAU). Za Astronomický ústav Akademie věd ČR o tom informoval Pavel Suchan.

„Návrh byl Komisí pro označování malých těles sluneční soustavy při Mezinárodní astronomické unii přijat a nové jméno planetky ‚131181 Žebrák‘ bylo právě Minor Planet Circulars zveřejněno, čímž se stalo oficiálním,“ uvedl Suchan. Jméno planetky je symbolickým dárkem pro Žebrák, který si letos připomíná 625 let od doby, kdy ho Václav IV. povýšil na královské komorní město.

Při příležitosti pojmenování planetky podle Suchana vzniká v Žebráku i limitovaná edice gramofonové desky s nahrávkami hudebního skladatele Miloše Rábla a skladbami interpretovanými houslistou Jaroslavem Svěceným a varhanistou Václavem Uhlířem. Deska bude nahrána v kostele svatého Vavřince v Žebráku. Zmínění umělci pak také vystoupí na slavnosti k udělení planetky, která je v Žebráku naplánována na 2. října.

Názvy spojené s Československem, Českou republikou i tuzemskými osobnostmi nese řada planetek. Existují planetky Czechoslovakia, Bohemia, Moravia a Silesia, další planetky jsou pojmenovány po městech - mimo jiné Praze, Jihlavě, Českém Krumlovu, Telči či Třeboni. Planetky ale také mají třeba jména spisovatele Franze Kafky, Jana Palacha, malířky Zdenky Braunerové, technika a vynálezce Františka Křižíka, hudebního skladatele Jaroslava Ježka, astrofyzika a popularizátora vědy Jiřího Grygara a mnoha dalších.

Zatím naposledy získaly planetky jméno po tuzemských osobnostech v roce 2018. Tehdy astronomové pojmenovali planetky po moderátorovi Danielu Stachovi a matematikovi a fotografovi vesmírných jevů Miloslavu Druckmüllerovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované