Hlavní obsah

„Všechno se tu hroutí.“ Rozvolnili a teď mají 100 tisíc mrtvých

Foto: Profimedia.cz

Stromy vysázené na památku obětí covidu-19 v přírodní rezervaci Paramo de Guerrero nedaleko kolumbijské Bogoty.

Reklama

Kvůli kritické pandemické situaci přerušili dokonce i dlouhotrvající protivládní protesty. V úterý počet obětí v Kolumbii přesáhl hranici sto tisíc, čímž se země dostala mezi desítku nejvíce zasažených států světa.

Článek

Stejně jako většinu Jižní Ameriky i Kolumbii drtí třetí vlna pandemie covidu-19. Od poloviny března přišla země kvůli této nemoci asi o 40 000 lidí, tedy 40 procent z celkového počtu obětí. Poslední tři týdny se denní přírůstek počtu nakažených pohybuje okolo hranice 25 tisíc. Za poslední týden pak denně umírá průměrně 590 lidí, informuje deník The New York Times.

Síť nemocnic v celé zemi se hroutí a obsazenost JIP ve třech největších kolumbijských městech Bogotě, Medellínu a Cali se pohybuje nad 97 procenty. Kolumbií navíc už týdny zmítají protivládní protesty, které se ale po shodě jejich vůdců na čas odmlčí. Právě tyto akce mohly podle vlády ale i zdravotníků napomoci šíření koronaviru.

Do nemocnic také míří čím dál mladší pacienti, což mohou mít na svědomí importované mutace. „Rozdíl oproti dřívějšku nyní spočívá v tom, že umírá více mladých lidí,“ cituje The Guardian lékařku na jednotce intenzivní péče v bogotské nemocnici El Tunal Marisol Bejaranovou. Asi polovina pacientů v péči kolumbijské lékařky, kteří jsou intubovaní nebo v bezvědomí, je mladších 65 let. Mnohým z nich navíc hrozí selhání ledvin.

Když v březnu 2020 zasáhla Kolumbii pandemie, měla nemocnice El Tunal 32 lůžek na JIP. Nyní disponuje na tomto oddělení 106 lůžky a všechna jsou plná. Pacienti, které by bylo potřeba na oddělení umístit, musí počkat, dokud se některé z lůžek neuvolní po zotavení nebo smrti některého z umístěných pacientů.

„Mohli bychom zde mít tisíc lůžek a být největší nemocnicí na světě, ale situace by se stejně nezlepšila, tak vysoká je tu míra nákazy,“ řekl Guardianu místní lékař Jhon Parra. „Bojíme se a jsme psychicky i emocionálně vyčerpaní,“ dodává Parra.

Nemocnice El Tunal zřídila na svém parkovišti improvizovaný pohotovostní příjem. Sanitky s pacienty nyní stojí ve frontě po celém bloku. „Zatím nám tu neumírají pacienti ještě před vyšetřením tak, jak se to stalo v Evropě,“ svěřil se vedoucí pohotovosti Daniel Huertas. To se ale podle něj stane v případě, že se lidé nebudou chránit proti nákaze. „Je to marné, když vidíte, že to nedělají. Ale co naděláte, všechno se tu hroutí,“ dodal.

Proč situace v zemi dosáhla současného stavu, má hned několik důvodů. Kolumbii se stále nedaří zrychlit očkovací kampaň, dosud bylo v padesátimilionovém státě plně naočkováno necelých deset procent populace. Ostražitost a ochota místních obyvatel dodržovat stanovená opatření navíc po jednom z nejdelších lockdownů na kontinentu rychle opadá.

Protiepidemická opatření navíc vláda prezidenta Ivána Duqueho ve snaze zmírnit ekonomické dopady pandemie možná předčasně rušila. Od konce loňského roku byly v některých městech otevřeny tělocvičny, restaurace nebo noční kluby, i když s různými omezeními. Na začátku června pak vláda rozvolnila úplně, a to navzdory zhoršujícím se číslům. „Znovuotevření ekonomiky dalo lidem falešný pocit bezpečí, a tak se přestali chránit,“ říká Parra.

Z jiných odvětví ale na hlavu státu a jeho vládu míří mnohem tvrdší kritika. „Odpověď na pandemii byla katastrofa. Je to skandál,“ řekl Guardianu profesor veřejného zdraví na bogotské univerzitě Román Vega. „Za prvé máme prudký nárůst počtu případů. Zadruhé máme pomalé tempo očkování. Za třetí zde probíhá sociální vzpoura. Za čtvrté se vláda navzdory tomu všemu rozhodla otevírat ekonomiku. A za páté máme zdravotní systém, který není schopen na tuto situaci reagovat. To je katastrofa,“ dodal Vega.

Kolumbie navíc stále nemá přehled o tom, zda se už v zemi objevila nákaza variantou delta, která se poprvé objevila v Indii. Podle ministra zdravotnictví Fernanda Ruize Gómeze se Kolumbie na příchod mutace připravuje a Národní zdravotní institut důkladně sekvenuje odebrané vzorky. Světová zdravotnická organizace zatím eviduje výskyt mutace delta v 92 zemích světa, nejvíce postiženými státy má být Velká Británie, Spojené státy a Portugalsko.

V Latinské Americe byla zatím tato varianta viru identifikována v Peru, Mexiku a Argentině, což podle kolumbijského ministra zdravotnictví znamená, že nákaza touto mutací je v Kolumbii „nevyhnutelná“. „Každý nový kmen viru s sebou přináší vyšší rychlost přenosu než ten předchozí a víme, že již existují místa v Latinské Americe a Karibiku, kde byla tato mutace prokázána. Je to realita, víme, že se do země dostane, protože je prakticky nemožné omezit její šíření. Mutace gama už dorazila, máme tu i alfu a betu,“ cituje kolumbijský deník El Tiempo Ruize Gómeze.

Reklama

Související témata:

Doporučované