Hlavní obsah

Ať Češi stáhnou požadavky. Odboráři z Turówa hrozí „drastickými protesty“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hnědouhelný důl Turów leží v bezprostřední blízkosti českých hranic.

Reklama

aktualizováno •

Pondělní výrok Soudního dvora EU, který vyměřil pokutu Polsku za nerespektování dřívějšího rozhodnutí o zavření hnědouhelného dolu Turów u českých hranic, vyvolal v Polsku emoce.

Článek

Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes označil rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie uložit Polsku pokutu kvůli sporu s Českem ohledně dolu Turów za naprosto špatné. Uvedl také, že Varšava využije všechny právní i jiné prostředky k tomu, aby prokázala nevyváženost tohoto verdiktu. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle předsedy odborů Turówa Wojciecha Ilnickiho je rozhodnutí soudu „podrýváním smyslu fungování Polska v Evropské unii“. Odborový svaz Solidarita KWB Turów šel ještě dál: „Přijdou drastické protestní akce, včetně těch mezinárodních,“ nechal se slyšet s tím, že „rozhodnutí jedné soudkyně může zapříčinit bankrot jedné z největších energetických firem v Polsku“.

„Očekáváme, že vláda zaujme jednoznačný postoj a toto rozhodnutí odmítne. Očekáváme neplacení této pokuty, a pokud to bude třeba, tak i neplacení žádných peněz do EU včetně členských příspěvků,“ prohlásil odborář. Pokud by ho vláda hodlala poslechnout, zahájila by tak nejspíš postupný odchod Polska z EU. Rozhodnutí ihned odsoudil i šéf těžařské firmy PGE Wojciech Dombrowski. O den později se k němu vyjádřili i tamní odboráři.

Ti zmínili plán vyjet do Lucemburku, kde unijní soud sídlí, a i možnost blokády dálnice, informoval redaktor polského rádia RMF. „Očekáváme od naší vlády konkrétní kroky a vyzýváme Čechy, aby své požadavky stáhli,“ citovala další prohlášení odborářů novinářka polské rozhlasové stanice Radio Zet.

To potvrdil v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Maryja i Ilnicki. „Pojedeme tam (Lucemburk) a ukážeme jim, co se stane, pokud bude důl uzavřen,“ řekl. Popsal také, že pokud nebude rozhodnutí soudu přezkoumáno, přistoupí Polsko k tvrdší reakci. „Celá Evropa nás bude prosit, abychom to ukončili,“ vyjádřil se k razantnějšímu projevu protestu Ilnicki. „Jednoho dne zatarasíme všechny dálnice do Německa…Zatarasíme k nim přístup…Zablokujeme cestu Němcům, Čechům, Holanďanům a všichni další tak pocítí, jaké to je zavřít důl Túrow…Jsme na to připravení a máme velké odhodlání,“ dodal.

Unijní soud v pondělí vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (12,7 milionu Kč) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí.

Pokutu 500 tisíc eur denně vyměřila Polsku místopředsedkyně soudu Rosario Silvaová. Podle vyjádření soudu přihlížela zejména k tomu, že předběžné opatření má zabránit možným vážným škodám na životním prostředí a lidském zdraví. Proto „je třeba Polsku uložit povinnost zaplatit (Evropské) komisi penále ve výši 500 000 eur za každý den ode dne oznámení tohoto usnesení Polsku do doby, kdy tento členský stát splní povinnosti vyplývající z usnesení o předběžném opatření,“ uvedl soud. Česká strana žádala o pokutu v desetinásobné výši.

Česko svou únorovou žalobu opřelo vedle obav o pitnou vodu také o argument, že Polsko porušilo pravidla pro posuzování vlivu rozšíření dolu na životní prostředí. Polská vláda se proti žalobě brání, zároveň však spolu jednají expertní skupiny obou zemí o návrhu mezivládní dohody, která by spor vyřešila.

Reklama

Doporučované