Hlavní obsah

Ať ve vládě, nebo v opozici. Sociální demokracie bude krvácet, říká místopředseda ČSSD Onderka

Zakázali jsme si spolupráci s SPD Tomio Okamury na celostátní úrovni, potvrdil výsledky jednání Onderka.Video: Michaela Rambousková

 

Reklama

Na sjezdu výkonného výboru ČSSD se shodli na několika věcech. Kvůli možné vládě s ANO vyhlásí referendum a odmítli spolupracovat s SPD.

Článek

ČSSD má po dnešku jasněji, jak dál při jednáních o vládě. Na schůzi výkonného výboru se straníci shodli na vyhlášení referenda o možné vládní spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše a na nepřípustnosti spolupráce s hnutím SPD Tomio Okamury na celostátní úrovni.

V referendu o účasti na menšinové vládě patrně s podporou komunistů musí hlasovat alespoň dvacet pět procent členů strany, aby bylo platné. Hlasování bude tajné. Rozhodování podle místopředsedy Romana Onderky nebude jednoduché. Způsob referenda by ale měl zajistit jeho transparentnost a demokratičnost. Zároveň dodal, že bude konečné a budou se jím muset řídit všichni členové strany.

Podle Onderky je setrvání ČSSD v opozici nebo v menšinové vládě vyrovnané, ani jedno řešení podle něj není dobré. Pokud půjde do vlády s ANO, naruší některé předvolební sliby, pokud zůstane v opozici, tak se bude chovat nestátotvorně.

Jednání s ANO by měla proběhnout začátkem května. Zástupci stran by se měli ubezpečit o programových záležitostech. Dále budou projednávat rozdělení postů na ministerstvech a vztah nové vlády k hnutí SPD. Řešit se budou i podmínky ČSSD k hnutí ANO.

Reklama

Doporučované