Hlavní obsah

Atentát v Berlíně: Nikdy se nepotkali, přesto pomáhá rodině zavražděného a je úspěšný

Britský řidič kamionu založil sbírku pro zavražděného polského kolegu.

 

Reklama

Dave Duncan, britský řidič kamionu, se rozhodl pomoct rodině zavražděného polského řidiče Lukasze Urbana. Jedné z obětí berlínského atentátu.

Článek

Na internetových stránkách gofundme.com už přispělo skoro 10 000 lidí. Do pondělního odpoledne lidé z celého světa poslali přes 160 tisíc liber, což je v přepočtu víc než 5 milionů korun.

Sbírku, jejíž výtěžek půjde rodině zavražděného Lukasze Urbana, založil britský řidič kamionu Dave Duncan, který přitom osobně sedmatřicetiletého Lukasze vůbec neznal.

„Žádná částka nedokáže přivést Lukasze zpět k životu. Doufejme, že peníze alespoň pomůžou jeho rodině,“ napsal Duncan do textu ke sbírce. Po Lukaszovi zůstala manželka a sedmnáctiletý syn.

Foto: ČTK/AP/STR

Snímek zavražděného polského řidiče Lukasze Urbana.

Cílovou částku, která by se měla vybrat, jinak půjdou peníze zpět dárcům, stanovil Duncan na 191 200 liber. Tedy v přepočtu přes 6 milionů korun.

Lukasze Urbana v pondělí 19. prosince unesl údajný strůjce atentátu v Berlíně Anis Amri. Ten pak vjel po osmé večer do davu na vánočních trzích v centru Berlína.

Podle jedné z vyšetřovacích verzí zastřelil Lukasze atentátník těsně po činu. Předtím se zřejmě v kabině nákladního auta strhl zápas. Díky vzdoru Lukasz dost možná zabránil ještě větší tragédii. Při útoku zemřelo celkem 12 lidí a desítky dalších skončily v nemocnici.

Reklama

Doporučované