Hlavní obsah

Jako horký brambor: ukrajinští uprchlíci a pomoc českého státu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dobrovolníci pomáhají uprchlíkům na hlavním nádraží v Praze už déle než tři měsíce. Archivní foto.

Reklama

Článek

Miliony uprchlíků, kteří kvůli bojům na Ukrajině opustili domovy i vlast, se musí provizorně zařídit v nových útočištích. Těžkou hlavu z toho nemají jen oni sami, ale i země, které jim dočasnou ochranu poskytly – včetně České republiky. Kde jsou slabá místa narychlo ustaveného systému? A jak moc se do celé záležitosti promítají blížící se komunální volby?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Nejvíce uprchlíků žije v Česku v Praze a Středočeském nebo Plzeňském kraji. Alespoň část z nich je potřeba rozdělit do méně postižených lokalit. Stále ale není jasné jak a kam.
  • Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) navrhuje příchozí Ukrajince přemístit třeba i pod pohrůžkou odebrání sociálních dávek. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ale chce pozitivně motivovat, třeba tisícikorunovým příspěvkem pro zaměstnavatele.
  • Odborníci a zástupci neziskového sektoru zároveň varují, že problematika ubytování pro migranty se začíná zvrhávat v předvolební kampaň. Podle reportérky Seznam Zpráv Dominiky Kubištové to bylo vidět třeba při řešení situace na hlavním nádraží v Praze.

Zejména Praha a Středočeský nebo Plzeňský kraj bojují s tím, kam umístit tisíce uprchlíků z Ukrajiny. Mnozí jsou i více než čtvrt roku po začátku války stále ubytovaní v nouzových bytech, jiní žijí v hotelech a hostelech nebo domácnostech u Čechů.

Těm ale podle neziskových organizací dochází trpělivost. Sociální pracovníci i policie čím dál častěji řeší spory mezi uprchlíky i šikanu ze strany pronajímatelů. Podle sociologa Daniela Hůleho z organizace Člověk v tísni jsou ale mnohdy do situace zahnáni.

„Pro domácnosti nemá vláda žádnou alternativu, trochu to připomíná pohádku, kdy stát vrazil veslo solidárním domácnostem a ty teď veslují a ubytovávají, dokud to jejich veslo někdo nepřevezme, ale stát se k ničemu takovému nechystá,“ říká.

Kvůli přetlaku migrantů v hlavním městě dokonce nechal primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zavřít krajské asistenční centrum ve Vysočanech, které příchozím pomáhalo s registrací, ale i s hledáním ubytování, lékařů a podobně. Za to se na něj snesla kritika od ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), ale i od dalších hejtmanů.

Redaktorka Seznam Zpráv a koeditorka podcastu 5:59 Dominika Kubištová ale upozorňuje, že do jisté míry může jít i o politický krok, jenž má donutit vládu k akci a také pomoci Praze „vyjednat lepší podmínky“. „Zástupci neziskového sektoru to rozhodně hodnotí jako komunikaci, která se váže k těm nadcházejícím komunálním volbám,“ dodává.

Motivace k přestěhování

Krizi v Praze je podle Hřiba nutné vyřešit přemístěním uprchlíků, a to třeba i za cenu toho, že pokud by nechtěli odejít a nemohli kvůli kapacitě v hlavním městě zapsat dítě do školy, stát by jim odebral sociální dávky.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv a stálá členka týmu 5:59 Dominika Kubištová.

Ministr vnitra Rakušan ale podobné negativní motivace odmítá. „Představa, že je možné někoho někam převézt, je iluzorní, protože ti lidé z principu dočasné ochrany jsou svobodní. Nejsou žádnými nevolníky,“ říká. Naopak chce uprchlíky nalákat na finanční příspěvky, které by dostali, kdyby odjeli do méně zatížených částí země.

Kubištová ale upozorňuje, že uprchlíky není možné přesunout kamkoli. „Je potřeba, aby se dostávali do míst, kde budou mít nejen ubytování, ale i sociální pracovníky, místa pro děti ve školách a zároveň taky práci. Jinak systém nikdy nebude fungovat a může se stát, že ti lidé se budou vracet zpátky třeba do Prahy a do dalších velkých měst,“ vysvětluje.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč je nejvíce migrantů z Ukrajiny na severozápadě Česka nebo jak nyní vypadá situace na hlavním nádraží v Praze, kde ještě před měsícem spalo okolo pěti set romských uprchlíků na zemi. Poslechněte si v přiloženém audiu.

Editor: Barbora Sochorová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Dominiky Kubištové, Česká televize, Rádio Z

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované