Hlavní obsah

Janek Kroupa: Nepamatuju, že by šéfa rozvědky prověřovala inspekce

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Ředitel jedné ze tří zpravodajských služeb v Česku čelí vážným otázkám v souvislosti s kauzou Dozimetr. Nový šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek se stýkal s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Proč to ministru vnitra Vítu Rakušanovi nevadí? Jak schůzky objasňuje Mlejnek? A jsou namístě obavy, že korupční síť dosáhla až do zpravodajských služeb?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • „Šéf špionů“ Petr Mlejnek se téměř deset let scházel se v současnosti obviněným Michalem Redlem. „Existují náznaky, že mohl vynášet a spolupracovat s touto velmi problematickou skupinou,“ říká investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.
  • O Mlejnka se už zajímá i Generální inspekce bezpečnostních sborů.
  • Ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) nicméně historie muže, kterého do funkce jmenoval, nevadí. Schůzky podle něj byly „pracovní“ a nebyly stěžejní ani při udělování prověrky.

Současný šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek se podle informací Seznam Zpráv několik let stýkal s nesvéprávným podnikatelem Michalem Redlem, který je jedním z obviněných v korupční kauze Dozimetr. Policisté ho podezřívají, že skupinu vedl.

Proč se s Redlem scházel, není jasné. Nicméně podle investigativního reportéra Janka Kroupy je důležité položit si otázku, proč by se někdo s mužem jako je Redl chtěl sejít.

Co je ÚZSI

Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědka, je tajná služba, která shromažďuje ekonomické a bezpečnostní informace hlavně v zahraničí. Disponuje ale obrovskými technickými možnostmi. Oficiálně spadá pod Ministerstvo vnitra, ředitel služby se zároveň seznamuje s nejcitlivějšími informacemi ostatních tajných služeb a policie. Účastní se kupříkladu také jednání Bezpečnostní rady státu, kde se řeší citlivé kauzy.

„Kauza Dozimetr je v podstatě příběhem ne jedné strany, ale určitého systému. A Michal Redl nám ukázal, jak to dělá. Do státní správy si jako první věc nainstaluje svého člověka. (…) A existuje reálné podezření, že Petr Mlejnek je právě tím člověkem, kterého si Redl mohl do státní správy nainstalovat,“ říká.

Podezření podle Kroupy vznesl jeden z obviněných v kauze Dozimetr. A kvůli tomu si také kriminalisté pozvali Mlejnka k výslechu.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Petr Mlejnek, šéf rozvědky (vlevo), a Michal Redl, dle policie šéf organizované skupiny.

Mlejnkova historie

V době, kdy se dvojice scházela, pracoval Mlejnek v soukromé firmě Techniserv, která se zaměřuje na bezpečnostní technologie. Díky tomu měl i prověrku na stupeň tajné.

Na doporučení poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL) a dalších ho ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v červnu navrhl na post „šéfa špionů“ a 8. července ho jmenoval. A právě v tomto období se Mlejnek podle reportéra přiznal šéfovi vnitra k tomu, že byl v kontaktu s Redlem.

Kdo je Petr Mlejnek

Petr Mlejnek je absolventem vysoké vojenské školy a bývalým armádním výsadkářem. Pracoval i na Ministerstvu obrany, kde měl na starosti finanční zabezpečení jednotek včetně těch zapojených do operací NATO na Balkáně.

  • od 8. 7. 2022 – ředitel ÚZSI
  • 2011–2022 – Techniserv, ředitel pro strategický rozvoj a ekonomiku
  • 2010–2011 – Škoda Transportation, obchodní manažer
  • 1993–2010 – Ministerstvo obrany

„A Rakušan se přesto rozhodne ho jmenovat, ale – jak se ukázalo – nikomu dalšímu ve vládě o tom neřekl,“ popisuje Kroupa.

I teď, poté co Seznam Zprávy vydaly informace o Mlejnkově minulosti, si Rakušan trvá na svém. „Pokud tyto kontakty nevadí NBÚ v udělení prověrky na stupeň ‚tajné‘, nevidím v nich problém. Posuzovat Redla optikou toho, co o něm víme dnes, je minimálně sporné,“ brání se ministr vnitra.

Podle Kroupy ale taková dedukce „není pravdivá a funkční“, protože u prověrky na stupeň tajné nemusí Národní bezpečnostní úřad prověřovat kontakty žadatele. „Navíc to posuzuje jedinou věc: jestli se dotyčný může, nebo nemůže seznamovat s utajovanými informacemi, neřeší, zda se hodíte na danou funkci.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak získal Petr Mlejnek prověrku na stupeň tajné, co řekl o svých vztazích s Redlem u výslechu nebo jak se k celé záležitosti staví premiér Petr Fiala (ODS). Poslechněte si v audiu na začátku článku.

AKTUALIZACE: Z textu i z podcastu jsme odstranili informaci o tom, že GIBS je sesterskou organizací ÚZSI a je podřízená ministerstvu vnitra. Tato informace je fakticky chybná. Omlouváme se. Vyjádření serveru Seznam Zprávy k výtkám GIBS najdete v tomto článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, Čro Radiožurnál, Televize Seznam, TV Nova

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované