Hlavní obsah

Případ exministryně Dostálové selhal na odposleších

Foto: Právo / Milan Malíček, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Reklama

Článek

Policie podle zjištění Seznam Zpráv chtěla stíhat bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO) za některé její činy z doby působení v resortu. Vyšetřování ale zastavilo státní zastupitelství, které mělo jiný pohled na sílu důkazů. Z čeho kriminalisté Dostálovou podezřívali? A jak mohlo dojít k rozdílnému vyhodnocení celé kauzy?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Policejní usnesení odhalilo, proč kriminalisté téměř čtyři roky vyšetřovali exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO). Nakonec ji neobvinili, protože klíčové odposlechy nemohli použít.
  • Nahrávky ale podle policie ukazovaly na to, že Dostálová penězi z Poslanecké sněmovny platila za auto pro svého manžela.
  • Politička však měla být přes svého náměstka zapletena i do kauzy agentury CzechTourism. „Podle policie to byla obyčejná ‚přikrádačka‘, kdy některé zakázky měly jít do spřízněných firem, které byly tajně napsané na manažera CzechTourismu,“ shrnuje případ reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Tři týdny poté, co státní zastupitelství informovalo o tom, že uzavřelo případ související s exministryní pro místní rozvoj a poslankyní Klárou Dostálovou (ANO) a zároveň zakázkami ve státní agentuře CzechTourism, vyplouvají na povrch nové skutečnosti.

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek upozorňuje na to, že veřejnost více než tři roky po zásahu nejen v sídle resortu, ale třeba i u Dostálové doma, především nevěděla, proč byla exministryně vyšetřovaná.

Ukázalo to až policejní usnesení, které má redakce k dispozici.

„Policie se zabývala, dá se říct, dvěma okruhy. Jedním byly zakázky CzechTourismu, který spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj. A do druhého patřila osobní kauza paní ministryně,“ popisuje reportér.

„Existovalo podezření, že si z peněz Poslanecké sněmovny financovala auto, které potom dala jako dárek manželovi k padesátinám,“ vysvětluje.

Auto z peněz Sněmovny?

Každý poslanec má totiž od Sněmovny nárok na 50 tisíc korun měsíčně na asistenty. Dostálová měla v roce 2018 asistentky dvě a jedné z nich zvýšila odměnu o 15 tisíc korun.

Policie následně na základě odposlechů pojala podezření, že tyto peníze rodina exministryně použila na splácení dodávky Fiat Ducato v kempingové úpravě, kterou dostal k narozeninám její manžel.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

„Každý měsíc totiž pravidelně odcházelo těch 15 000 korun z účtu asistentky na účet pana Tvrdíka, což je otec paní Dostálové,“ popisuje Blažek. Asistentka Dita Mašková přitom pracuje i jako účetní v Tvrdíkově firmě a u výslechu tvrdila, že penězi hradila pronájem kanceláří v této společnosti.

Dostálová se k činu nepřiznala. S reportérem komunikovala pouze po esemeskách a ve chvíli, kdy se doptal na auto, odmlčela se úplně. „Myslím, že až druhý den reagovala, že manžel to auto používá v práci, že to rozhodně nebyl dárek,“ říká reportér.

Lístky na Velkou cenu

Ve druhé větvi kauzy, která souvisí s agenturou CzechTourism, podle policejního usnesení šlo o „klasický klientelismus“.

„Policie třeba zmapovala, jak paní exministryně, tehdy ještě jako náměstkyně ministryně Kláry Šlechtové (ANO), si víceméně objednala u CzechTourismu to, že chce VIP vstupenky na Velkou cenu Brna,“ vysvětluje Blažek s tím, že kvůli tomu s agenturou uzavřela „do značné míry fiktivní smlouvu na reklamu“.

Vše podle kriminalistů zařizovala přes náměstka Aleše Pangráce – obviněného v kauze CzechTourism –, a právě kvůli tomu byla s tímto případem spojená necelé čtyři roky.

V podcastu 5:59 se dozvíte, proč nebyla nakonec exministryně Dostálová ani z jednoho činu obviněna, nebo jestli pro ni je kauza definitivně u konce. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, Prima televize

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované