Hlavní obsah

Složka na ministra u Babiše nepřekvapila, ale jeho neobratnost ano, říká Kubík

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Článek

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš čelí kritice kvůli shánění citlivých informací o ministrovi zahraničí Janu Lipavském. Záležitost chce také řešit pětikoalice na mimořádné schůzi Sněmovny. Jakým způsobem ale Babiš s informacemi pracuje dlouhodobě – ať už v politice, nebo byznysu?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte?

  • Co e-mail se zadáním shánět informace na šéfa diplomacie vypovídá o samotném Babišovi.
  • Že expremiér podobné praktiky v minulosti používal jak na politické oponenty, tak i své spolustraníky.
  • Jak asi kauza dopadne na voliče hnutí ANO, kterému Andrej Babiš šéfuje.

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš sháněl informace o ministrovi zahraničí Janu Lipavském (Piráti). V e-mailu, který v pondělí uveřejnil server Novinky.cz, expremiéra zajímala například jazyková vybavenost, ale i to, jestli má šéf české diplomacie děti.

„Chce se mi říct, že pro Andreje Babiše je to standard, protože on opravdu rád disponuje informacemi, které může využít – třeba v soukromém nebo politickém boji. Případů z minulosti už najdeme několik,“ říká v podcastu 5:59 šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík, který se kauzám expremiéra dlouhodobě věnoval.

Méně obvyklý už je nicméně způsob, jakým se zpráva dostala na veřejnost. Babiš si totiž spletl příjemce. A tak namísto toho, aby e-mail dostal jeho poradce Jan Rovenský, obdržel ho ekologický aktivista stejného jména. Babiš navíc v e-mailu Lipavského označil za „zm*da“.

Za vulgaritu se opoziční lídr později omluvil. Zároveň tvrdí, že informace měly sloužit pouze jako podklad pro vystoupení v Poslanecké sněmovně, během něhož se prý chtěl Lipavského zeptat, jestli by své děti poslal do války. A také ho konfrontovat s jeho výroky v pořadu Otázky Václava Moravce. V něm ministr prohlásil, že šéf hnutí ANO „začíná být bezpečnostním ohrožením této země“.

Chce se mi říct, že pro Andreje Babiše je to standard, protože on opravdu rád disponuje informacemi, které může využít.
šéfredaktor SZ Jiří Kubík

Také další členové hnutí ANO e-mail svého šéfa většinou nevidí jako něco závadného. Třeba podle poslankyně Kláry Dostálové se expremiér skutečně jen chtěl připravit na řečnickou konfrontaci s Lipavským ve Sněmovně.

„Zdá se mi, že je to chabá výmluva, respektive asi možná pochopitelná ze strany kolegů nebo spolustraníků Andreje Babiše, že se snaží teď z toho udělat něco naprosto standardního,“ domnívá se ale Kubík. Vzhledem k typu poptávaných informací nepovažuje za pravděpodobné, že by měly sloužit k diskuzi v Parlamentu. Podle novináře tak chtěl Babiš spíše znát ministrova „slabá místa“.

„Estébácké praktiky“?

Vládní politici se teď vůči postupu Andreje Babiše důrazně ohrazují. V úterý večer se navíc koaliční lídři dohodli, že kvůli kauze svolají mimořádnou schůzi Sněmovny. Chtějí se sejít příští týden. Babišovo chování pak označují za „estébácké praktiky“. Odkazují tak na to, že šéf hnutí ANO je navzdory svému nesouhlasu a řadě soudů stále veden jako agent v archivních svazcích někdejší komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Že Babišovi tento svět není cizí, podle Kubíka ukazují i zjištění, jež Seznam Zprávy vydaly koncem roku 2022. Z dokumentů, které měla redakce k dispozici, totiž vyplynulo, že se Babiš v 80. letech v Maroku přátelil s tajným šifrantem československé rozvědky Miroslavem Líškou. Později ho i zaměstnával ve svých firmách.

„Teď sice mluvíme o politické kauze shánění kompromitujících materiálů, ale myslím, že Andrej Babiš k tomu měl sklony i ve své byznysové éře. Bylo popsáno několik případů, kdy se snažil ovládnout nějakou firmu tím, že disponoval informacemi, které původním majitelům byly nepříjemné,“ pokračuje Kubík.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Podobné „praktiky“ Babiš podle novináře používal i po vstupu do politiky. Po nástupu do čela Ministerstva financí v roce 2014 se v rámci své proklamované snahy zvýšit výběr daní a omezit daňové podvody opřel o pravomoci Finančního analytického útvaru. Tedy ministerského odboru s právem nahlížet do účtů firem a vydávat takzvané zajišťovací příkazy.

Objevila se ale podezření, že úředníci pod Babišovým vedením cíleně šli proti některým firmám, jejichž zájmy se střetly se zájmy koncernu Agrofert, který Andrej Babiš postupem času vložil do svěřenských fondů. O tom, že „naši klekli“ na společnost FAU Přerov, dokonce Babiš mluvil v nahrávkách uveřejněných skupinou Šuman.

„Dá se říct, že je to takový cynický přístup v byznysu i v politice – takový ‚účel světí prostředky‘. Prostě ‚můžu to využít, mám možnost tu informaci získat, asi bych byl hloupý, kdybych to neudělal,“ popisuje Kubík, jak vidí dlouhodobý způsob fungování Andreje Babiše.

„Není to nic nového“

Během Babišovy politické kariéry navíc čas od času prosakovaly také informace o tom, že shromažďuje složky či informace, které může použít nejen proti svým politickým oponentům, ale i proti svým spolustraníkům.

Seznam Zprávám podobné praktiky popsali dva dnes už bývalí členové hnutí ANO – exprimátor Ostravy a člen předsednictva hnutí ANO v letech 2019 až 2022 Tomáš Macura a moravskoslezský exhejtman a bývalý místopředseda ANO Ivo Vondrák.

Macura třeba řekl, že „na jednáních zaznívaly narážky o tom, že na někoho je třeba si opatřit informace nebo že on (Andrej Babiš, pozn. red.) informace o někom má“. Vondrák zase zmínil, že v době, kdy z hnutí odcházel, dostal svou složku, ve které byly nashromážděné jeho mediální výstupy. „Evidentně na tom někdo pracoval a někdo si ty věci v čase sbíral,“ uvedl.

I proto se podle Jiřího Kubíka dá říci, že expremiér Babiš teď v případu uniklého e-mailu ohledně ministra Lipavského „nepředvedl nic nového“. Jen se prý naplno ukázalo, co běžně dělá – rád disponuje informacemi, které mohou být využity proti někomu.

„Nehledal bych v tom něco, co posouvá úroveň politické kultury ještě níž, než ji máme. Ale rozhodně je dobré to vědět. A je dobře, že jsme si to připomněli. Ale myslím si, že pro část společnosti to stejně nebude nic znamenat,“ dodává šéfredaktor Seznam Zpráv.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli je možné, aby tato kauza zahýbala volebními preferencemi hnutí ANO, které se dostaly na historické maximum. Jiří Kubík zároveň mluví o verdiktu švýcarských soudů, které shledaly, že použití skryté kamery v reportáži Seznam Zpráv o Andreji Babišovi mladším bylo ve veřejném zájmu. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24 – Otázky Václava Moravce, ČT24, TV Nova, X – účet Skupina Šuman (@skupina_suman), Deník.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované