Hlavní obsah

Válka a propaganda: Ukrajina jako země nacistů? V Rusku jich je mnohem víc

Foto: Seznam Zprávy

Příklady slov, které lidé používají jako označení pro Ukrajince nebo Rusy. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Ukrajina  jak se zdá  zaskočila ruské síly protiofenzívou na východě země. Kromě území napadeného státu ale válka už více než půl roku zuří i v rovině slov a přelévá se za geografické hranice konfliktu. K čemu vede používání válečného slovníku ve veřejném prostoru? Může se ostrá rétorika přelít až do konkrétních činů?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Historik a spoluautor podcastu Přepište dějiny Martin Groman vysvětluje, proč se Ukrajinci a Rusové často vzájemně označují různými přídomky, kterými těm druhým odnímají jejich lidské rysy. Znějí slova jako „švábi“ nebo „prasata“.
  • Proč se podobně chovala také komunistická strana v Československu, která například novináře Ferdinanda Peroutku znázorňovala jako smrtihlava.
  • Jak se takové narušení vztahů mezi národy dá napravit a jak dlouho to může trvat.

Je to více než půl roku od doby, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Konflikt má vliv nejen třeba na ceny energií, ale i na používaný slovník. Podle novináře, historika médií a spoluautora podcastu Přepište dějiny Martina Gromana „jazyk začal pracovat s prvky propagandy“.

„Jedním z prvků je dehumanizace, zbavování protivníka lidských vlastností,“ říká. Například dcera vlivného ruského ideologa Darja Duginová, která nedávno zemřela při výbuchu bomby u Moskvy, mluvila o Ukrajincích jako o „nelidech“ a požadovala, aby se s nimi zacházelo tvrdě.

„Jakmile začnu své oponenty označovat za šváby, psy, prasata, tak se můžu poměrně snadno tvářit, že je přece správné je vyhubit,“ vysvětluje Groman.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Historik a spoluautor podcastu Přepište dějiny Martin Groman.

Propaganda ze všech stran

Podobné chování se podle něj zpravidla objeví v situacích, kdy je žádoucí, aby se určitá masa lidí sjednotila proti nepříteli. A to prý pozorujeme na obou stranách – jak u Rusů, tak u Ukrajinců.

„Jestliže fandíte Ukrajině, tak propagandu páchá Rusko, ale kontrapropagandu vy,“ zmiňuje historik s tím, že Rusové jsou označováni třeba za „prasata“ nebo „RuSSáky“.

Podle Gromana je patrné, že obě strany se na možnost války připravovaly dopředu – a to právě i ve směru propagandy. Ilustrovat to má věta, kterou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v počátcích války odmítl evakuaci z Kyjeva: „Nepotřebuji odvoz, ale rakety“. Podle historika slova nevzešla z úplné improvizace, Zelenskyj musel být na takový postoj připraven.

„Když chcete sjednotit svůj národ, po kterém chcete, aby pokládal životy, tak je o tom musíte přesvědčit. Říct: Vy jste nejlepší, vy bráníte Evropu. Nebo naopak: Vy si berete svá přirozená práva,“ popisuje Groman.

Podobné využívání jazyka svět zažil už v minulých stoletích, ať už šlo o francouzskou revoluci nebo druhou světovou válku. „Nakonec se ale ta (dotčená) společnost vždy musí začít vracet. Nicméně trvá to dlouho a je náročné to odčinit, zvlášť pokud se ze slov stanou činy, jako to bylo u holokaustu,“ říká Groman.

Historik zároveň upozorňuje, že následky tak vyostřené komunikace nedokážou zahladit jen politici. „Opravdu to může vyřešit umění, kultura, vzdělání nebo silný příběh.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli je možné podobná vyjádření udržet jen ve verbální rovině a nepřeklápět je do reálných činů nebo jak propagandu využíval komunistický režim v Československu. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas, ČT24, TV Nova, Pervyj kanal (via YouTube - Zaza Ciao), dokumentární snímek Point of Order! (Režie Emile de Antonio. Point Films, 1964), Československé flmové noviny č. 34/1950 (via YouTube - jaffarski), YouTube - CBN News, YT - AP Archive, YT - Nuclear Vault, Twitter - ZelenskyyUa, TW - zakavkaza

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované