Hlavní obsah

Co se děje v Izraeli? I američtí Židé už cítí frustraci, vysvětluje analytik

Foto: Profimedia.cz

Protivládní protesty v Tel Avivu.

Reklama

Článek

Izrael a palestinská samospráva se navzájem obviňují ze spuštění nejnovější vlny násilností. Při izraelských zásazích na Západním břehu Jordánu a následném palestinském útoku na židovské věřící u synagogy ve východním Jeruzalémě zemřely koncem minulého týdne dvě desítky lidí. Proč se konflikt zhoršuje právě teď?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč tisíce Izraelců každý týden protestují v Tel Avivu i dalších městech?
  • Jak moc promluví do dalšího vývoje nová izraelská vláda, jejíž součástí jsou vůbec poprvé v historii země i krajně pravicové strany?
  • A je mír představitelný, aniž by palestinská samospráva měla situaci na Západním břehu plně pod kontrolou?

Razie izraelské armády v Džanínu na Západním břehu Jordánu, další letecké údery v Pásmu Gazy, teroristický útok ve čtvrti Neve Yaakov nebo útok třináctiletého Palestince na synagogu v Jeruzalémě. Mezi Izraelci a Palestinci se v posledních dnech odehrály nejzávažnější násilnosti za poslední roky, při kterých zemřelo nejméně dvacet lidí.

„Je to jenom špička ledovce, kulminace dlouhodobého trendu,“ říká v podcastu 5:59 vedoucí centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity v Praze Břetislav Tureček.

„Za uplynulý rok Izrael na Západním břehu a v Gaze pozabíjel více než sto Palestinců, z nich desítky byly civilisté. Mezitím zmařil celou řadu útoků, ať už guerillových na své vojáky, nebo teroristických na své civilisty. A několik Izraelců také zahynulo,“ vysvětluje.

Celou čtvrteční epizodu podcastu 5:59 si poslechněte v přehrávači:

Strach o Nejvyšší soud

Eskalace letitého konfliktu navíc přichází v době, kdy Izraelem každý týden od začátku ledna otřásají protesty proti nové vládě Benjemina Netanjahua, ve které zasedly i krajně pravicové strany. Kabinet totiž záhy po převzetí moci navrhl reformu justice.

„Řeší se v ní, zda a do jaké míry může izraelský Nejvyšší soud zasahovat do rozhodování politiků,“ popisuje Tureček. Díky novele by mohli členové Knesetu (jednokomorového izraelského parlamentu) například vetovat rozhodnutí Nejvyššího soudu, který do jisté míry v zemi nahrazuje ústavu.

Podle kritiků chce Netanjahu reformu prosadit, protože sám čelí soudnímu procesu kvůli korupci.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Břetislav Tureček.

Blinkenova mantra

Růst napětí se během své nedávné návštěvy snažil uklidnit i americký ministr zahraničí Antony Blinken. Spojené státy prý „pro Izraelce i pro Palestince chtějí opětovné nastolení pocitu bezpečí, kterého se teď tak nedostává“.

Ministr navíc znovu zopakoval, že jedinou cestou k řešení konfliktu je vznik dvou samostatných států. „Je to jeho mantra,“ říká Tureček. Netanjahu nicméně takový krok dlouhodobě odmítá.

Foto: Seznam Zprávy

(Zleva) americký ministr zahraniční Antony Blinken a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Podle Turečka je ale i tak reálné, že jednou dojde k uspořádání, ve kterém vedle sebe budou existovat dva suverénní státy. A to přesto, že v průběhu posledních třiceti let na obou stranách kvůli řadě konfliktů roste frustrace.

„Izrael se musí rozhodnout, zda se chce od Palestinců izolovat, vytvořit si ‚zhutnělý‘ židovský stát na izraelských územích a Západní břeh nechat Arabům. A i ze světa, i z Washingtonu, zaznívá, že je to bolestné, ale může to být jediné skutečně reálné východisko z toho konfliktu,“ konstatuje Tureček.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli je spolupráce USA a Izraele v ohrožení a jak teď vypadá situace na Západním břehu Jordánu. Poslechněte si celý díl v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matouš Hrdina, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český Rozhlas - Radiožurnál, ČT24, GlobalNews, Channel 4 News, France 24 English

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované