Hlavní obsah

Reportér: Školské odbory nestávkují kvůli platům učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Na konci listopadu možná zasáhne české školství celodenní výstražná stávka. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Zhruba dva týdny zbývají politikům na odvrácení stávky na základních, středních i mateřských školách. Odboráři ji vyhlásili s cílem vymoci si pro školství víc peněz. Přitom do školství má jít příští rok skoro o čtyři miliardy korun víc než letos. Kde je tedy problém?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč se schyluje ke stávce na školách, přestože peníze ve školství přibývají.
  • Jak se úspory Ministerstva školství mohou odrazit na fungování škol.
  • Jestli je reálné, že si rezort ještě vymůže přesouvání miliard ve státním rozpočtu.

Poslední listopadové pondělí se toho děti na českých školách zřejmě mnoho nového nenaučí. Právě na 27. listopadu totiž školské odbory svolaly celodenní výstražnou stávku, která se týká základních, středních i mateřských škol. Zatím není jasné, jak velký počet škol se do ní skutečně zapojí. Nálada je ale mnohde vzrušená.

„Mluvil jsem s řadou ředitelů základních a středních škol. Až mě trochu překvapilo, že jsou opravdu bojovní,“ říká reportér Seznam Zpráv Josef Mačí, který se oblasti školství dlouhodobě věnuje. V rozhovoru pro podcast 5:59 přibližuje, že roste počet škol, kde učitelům a vedení došla trpělivost a už nechtějí tolerovat oznámené úspory.

Letmý pohled na plánovaný rozpočet Ministerstva školství přitom ke skepsi nevybízí. Podle návrhu, který momentálně leží ve Sněmovně, má rezort dostat 269 miliard korun, tedy o necelé čtyři miliardy více než letos. A navíc se mají zvýšit i platy učitelů. Jenže právě tady je z pohledu čísel problém. Balík na učitelské mzdy totiž naroste o 8,5 miliardy korun. V celkovém součtu tak zhruba čtyři a půl miliardy chybějí.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek musí řešit chybějící miliardy v rozpočtu rezortu.

Když tedy někteří vládní politici – jako třeba ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) – nad vyhlášením stávky vyjádřili údiv a odkazovali na růst platů učitelů, podle reportéra Mačího zřejmě nepochopili krok odborů. „Ta stávka není o platech. Je obecně o kvalitě ve školství, o kvalitě vzdělávání,“ vysvětluje novinář.

Kde se projeví chybějící miliardy

Pokud nedojde k „přesypání“ peněz z jiných oblastí státního rozpočtu, bude muset Ministerstvo školství někde miliardy ušetřit. A to by se mělo týkat hlavně tzv. nepedagogických pracovníků ve školství.

Josef Mačí vypočítává, že peníze by chyběly na 17 tisíc takových míst – na kuchařky, školníky, hospodáře nebo třeba „ajťáky“. Reálně je osm tisíc míst neobsazených, i tak to ale znamená, že je kvůli úsporám v ohrožení asi devět tisíc lidí.

Ministerstvo školství kvůli možným úsporám čelí kritice

Výpadek by se mohl na fungování některých škol výrazně podepsat. „Aby zkrátka a jednoduše měl kdo ve školách uklidit, uvařit, opravit upadlý kohoutek nebo spravit počítačovou síť. To jsou základní věci, které každá škola potřebuje,“ podotýká Mačí. Školy by navíc pocítily i zrušení neobsazených pozic, protože z peněz na tato místa se často navyšují mzdy stávajících zaměstnanců.

Pomoc by snad ředitelé mohli hledat u obcí či krajů. Novinář Seznam Zpráv ale připomíná, že mnohé obce mají problémy ufinancovat samy sebe, natož aby nově zaplatily dalšího člověka v místní škole.

Problém pro nadprůměrné školy

Úspory by se ale od příštího školního roku mohly dotknout i počtu vyučovacích hodin (takzvaný PHmax), které školám Ministerstvo školství financuje. Základkám o šest procent, středním školám asi o 15 procent. A podle reportéra Mačího sice platí, že řada škol ani nedokáže odučit všechny hodiny, na jejichž proplacení má nárok, jsou tu ale i takové, které se pohybují nad průměrem.

„Jsou to většinou ty inovativní školy, které se snaží žákům poskytovat co nejlepší podporu, třeba tandemovou výuku a spoustu možností, jak se profilovat,“ uvádí novinář. Nově by musely seškrtat úvazky. U několika desítek středních škol by mohlo jít dokonce o pět a více propuštěných učitelů.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Josef Mačí.

Obtížný úkol ministra Beka

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chce ještě jednat. A to jak se zástupci odborů, tak i se svými kolegy ve vládě. Přesvědčování o dalším navýšení školského rozpočtu ale pro Beka nebude jednoduchá mise. Koaliční partnery potřebuje přemluvit k ústupkům.

Státní rozpočet na příští rok je totiž prakticky hotový. „Už se bude moci handlovat jen mezi jednotlivými rezorty. Když tedy chcete přidat na Ministerstvu školství, musíte někomu jinému ubrat. A je třeba říci, že Ministerstvo školství je v plusu, je jedním z těch, kterým se nebralo. Když bude ještě žádat víc, tak se to bude těžko politicky vysvětlovat,“ dodává reportér Mačí.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak konkrétně by mohla stávka ovlivnit fungování škol nebo kam vlastně české školství směřuje. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Josefa Mačího, Seznam Zprávy - podcast Ptám se já, Vláda ČR (vlada.cz)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované