Hlavní obsah

Arogance a neschopnost. Babiš na rozdíl od vlády mluví lidsky, říká Šídlo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér a šéf ODS Petr Fiala.

Reklama

Článek

Pětikoaliční vláda premiéra a předsedy ODS Petra Fialy čelí sílícímu tlaku, nespokojenosti a protestům části veřejnosti. Kritika se minulý týden znovu snesla na některé kroky vlády, ale také na způsob, jakým premiér a ministři jednají se zástupci jednotlivých odvětví i se svými voliči. Komunikaci současné vlády rozebíráme s komentátorem Seznam Zpráv Jindřichem Šídlem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Je chování premiéra a ministrů jen politická neobratnost, nebo někdy zabrousí až k aroganci?
  • Má premiér Petr Fiala jasnou vizi, kam zemi vést?
  • A jak silná v současnosti vládní koalice vlastně je?

Komunikační přešlapy a nesrozumitelné chování. Vláda premiéra a šéfa ODS Petra Fialy čelí kritice nejen za některé své kroky, ale také za to, jak je vysvětluje svým voličům.

Projevilo se to například v minulém týdnu, kdy se v Česku chystaly hned dvě stávky. Lékaře se sice ke konci týdne podařilo uklidnit, učitelům a nepedagogickým pracovníkům se ale škrty vysvětlit nepodařilo. A vládní obraz o dva týdny dřív nevylepšilo ani to, že se premiér vydal v souvislosti se stále vysokými cenami potravin nakupovat Nutellu a kečup do sousedního Německa.

Komentátor Seznam Zpráv a autor pořadu Šťastné pondělí Jindřich Šídlo v podcastu 5:59 podotýká, že vláda chvílemi vypadá až bezradně. „Opatření vysvětlují arogantně, nešikovně a s mimořádnou dávkou neschopnosti,“ hodnotí novinář.

A další chybou podle něj je, že ministři ani premiér nejsou schopní lidem říct, kdy po několika letech krizí „bude líp“. „Ten deset let starý slogan (šéfa hnutí ANO) Andreje Babiše je vysmívaný, ale je geniální, protože lidé tohle chtějí slyšet. A tato vláda jim nic takového zatím nebyla schopná sdělit, ať už přímo, anebo nepřímo (…) Způsob, jakým to (= vládní plány) vysvětluje, je z mého pohledu až amatérský,“ říká Šídlo.

Premiér nakupuje v Bavorsku.Video: twitter/Petr Fiala

Právě v lidštějším způsobu komunikace by se podle komentátora přitom měl současný kabinet od Babiše inspirovat a nepoužívat výrazy jako „konsolidace veřejných financí“, které mohou být pro mnoho lidí nicneříkající.

Šídlo navíc zmiňuje, že ve vyjádření některých ministrů můžeme pozorovat aroganci. Příkladem mohou být například prohlášení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) související s nedostatkem léků. V rozhovoru vloni v prosinci pro Seznam Zprávy třeba řekl, že „pokud lidé obvolají sto lékáren, určitě narazí na jednu, kde bude Nurofen k dostání“. A ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) zase ve Sněmovně nedávno podotkl:„Elektřina nezdražuje. Vláda pouze přestává její cenu dotovat.“

Vládě chybí ekonomický lídr

Navzdory kritice ale zůstávají oblasti, ve kterých je možné současné vládě přičíst plusové body. Jde například o zahraniční politiku. Podle Šídla vláda jako celek bezpochyby obstála v postoji k útoku Ruska na Ukrajinu a neutrhla si ostudu ani během evropského předsednictví. I to má nicméně háček.

„Takové věci se stávají méně důležitými pro voliče ve chvíli, kdy řeší svoje účty za elektřinu, kdy se bojí toho, jaký dopad na ně budou mít ta opatření. A tam já vidím ten problém,“ vysvětluje komentátor.

Svou roli ale také hraje to, že Česko prochází druhou náročnou krizí po sobě. Nejprve se - za vlády Andreje Babiše - muselo vyrovnat s dopady pandemie koronaviru a záhy přišla válka na Ukrajině a s ní energetická krize. A Šídlo podotýká, že lidem chybí ve vládě i silný ekonomický lídr, který by jim současnou situaci dokázal vysvětlit. „Při vší úctě k ministru Stanjurovi, který dělá, co může, tak on tak nepůsobí. A Petr Fiala je politik konsenzu. Je taková česká (Angela) Merkelová. Nicméně ty těžké časy taky nejsou úplně pro něj,“ myslí si novinář.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo.

„Možná už jsou na skluzavce“

Otázkou tak zůstává, jestli vláda má šanci uspět v následujících volbách. Nejdříve je příští rok čekají ty krajské, senátní a evropské a v roce 2025 pak hlasování o posty v Poslanecké sněmovně. V těch třech nejbližších je podle Šídla vláda víceméně „odepsaná“, a co se bude dít dál, se zatím dá jen těžko odhadovat.

„V tuhle chvíli si ještě říkají, že jsou do voleb dva roky a že není třeba panikařit. A do jisté míry mají pravdu, ale možná, že ne. Možná - vzhledem k tomu, kolik zkušeností s nimi je spojeno - že už jsou na té skluzavce a že už tu šanci znovu nedostanou,“ popisuje komentátor.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, v čem je současná vláda lepší než ta, kterou vedl dřívější šéf občanské demokracie Petr Nečas, nebo jestli ze současné krize může vzejít nový politický lídr. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, psp.cz, Spotlight, Ptám se já, CNN Prima News, archiv Tomáše Svobody ze Seznam Zpráv, ČTK, Aktuality.sk, Seznam Zprávy

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované