Hlavní obsah

Obžalovaný uchazeč o Hrad? Ještě před 10 lety by lidé nevěřili, říká Šídlo

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Petr Pavel, Andrej Babiš, Danuše Nerudová – tak vypadají šance prezidentských kandidátů podle čerstvého průzkumu agentury Median pro Mladou Frontu Dnes. Klíčové teď bude, ke komu se přikloní zatím nerozhodnutí voliči. Co bude v následujících dnech rozhodovat o tom, kdo postoupí do druhého kola voleb?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • V jaké fázi kampaně nyní Česko je?
  • Proč kauza „rychlotitulů“ na Mendelově univerzitě může mít na voliče Danuše Nerudové větší dopad než rozsudek v případu Čapího hnízda na příznivce Andreje Babiše?
  • A jak důležité budou hlasy těch, kteří se do druhého kola nedostanou?

Do prvního kola prezidentských voleb zbývá deset dnů. Před kandidáty je jedna z nejdůležitějších částí kampaně: televizní debaty, ve kterých se poprvé uchazeči střetnou tváří v tvář.

„Je to ta část kampaně, kdy už ti kandidáti jedou na kyslíkových maskách. Vlastně až do toho pátku třináctého nemají minutu, aby dvakrát přemýšleli o tom, co se děje,“ popisuje komentátor Seznam Zpráv a autor Šťastného pondělí Jindřich Šídlo.

Zároveň část voličů stále ještě zvažuje, komu dá svůj hlas. Pondělní průzkum Medianu pro MF Dnes ukázal, že takových Čechů je dokonce třetina. Také potvrdil, že na čele žebříčku stále soupeří tři kandidáti: armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, ekonomka Danuše Nerudová a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Teoreticky může vzniknout jakákoliv finálová sestava. Já si pořád myslím, že je v podstatě vyloučeno, aby v tom finále nebyl Andrej Babiš,“ myslí si Šídlo. A dodává, že ještě před deseti lety by se kandidatuře obžalovaného „všichni vysmáli“.

A vliv na voliče bývalého premiéra podle komentátora nebude mít ani případný rozsudek v kauze Čapí hnízdo, ve které je obžalován z napomáhání k dotačnímu podvodu.

Škraloupy kandidátů

I voliči dalších favoritů se ale vyrovnávají se škraloupy, které vypluly na povrch během posledních měsíců kampaně. Pavel musel už před několika měsíci vysvětlovat svou roli v komunistické straně a postgraduální studium na tehdejší Zpravodajské správě Generálního štábu.

S tím se ale jeho příznivci podle Šídla měli čas vyrovnat. V prekérnější situaci je nyní Nerudová. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity čelí podezření, že během jejího působení na škole dostávali studenti doktorandské tituly v nestandardně rychlé lhůtě.

Prezidentská volební kalkulačka

Patříte ke třetině Čechů, která je podle průzkumů nerozhodnutá, koho volit? Nebo se jen chcete ujistit, že vybraný kandidát opravdu reprezentuje vaše názory? Vyzkoušejte volební kalkulačku Seznam Zpráv.

Teprve teď, v posledním měsíci, musejí její voliči vážně přemýšlet, jestli to, co se dělo na Mendelu, a to, jak to vysvětluje Danuše Nerudová, může, nebo nemůže ovlivnit jejich rozhodování, komu dát hlas,“ říká Šídlo.

Na působení Nerudové v čele univerzity navíc byla postavená i část kampaně, která se teď může jevit jako méně důvěryhodná. „Je to pro ni nepochybně nepříjemné, protože její voliči, případně voliči Petra Pavla, jsou náročnější a některé věci neodpouštějí,“ říká Šídlo.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, která skupina Čechů má v tuhle chvíli moc rozhodnout o příštím prezidentovi a zda může podle zkušeností z minulosti pomoct postupujícím do druhého kola podpora vyřazených kandidátů. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, CNN Prima NEWS, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Olomouc, Český rozhlas Sever, Rádio Zet, Novinky.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované