Hlavní obsah

Šéf ČNB stále čeká na prověrku. Všichni před ním ji měli

Foto: ČNB, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Guvernér České národní banky Aleš Michl.

Reklama

Článek

Guvernér České národní banky Aleš Michl ani devět měsíců od zažádání nezískal nejvyšší bezpečnostní prověrku. Vyžadují ji přitom vnitřní předpisy banky. Zároveň centrální bankéři čelí kritice kvůli postupu v inflační krizi. Je v sázce důvěryhodnost ČNB?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak velký problém by mohlo neudělení nejvyšší prověrky znamenat pro Aleše Michla i celou banku?
  • Co víme o možnosti, že by do důležitého postu v centrální bance směřoval hradní protokolář Vladimír Kruliš?
  • A jak ekonomové hodnotí postup centrálních bankéřů proti inflaci?

Šéf České národní banky Aleš Michl stále nemá prověrku na stupeň přísně tajné, kterou po něm vyžadují interní předpisy centrální banky. Michl o ni přitom zažádal už loni v květnu, když prezident Miloš Zeman oznámil jeho výběr do čela ČNB.

„Vyvolává to pochyby, jestli tam není zádrhel,“ říká šéf rubriky Byznys SZ Martin Jašminský. A připomíná, že Národní bezpečnostní úřad průměrně o těchto prověrkách rozhoduje v řádu čtyř až sedmi měsíců. Vyplývá to ze statistik úřadu.

Michl může řídit centrální banku i bez nejvyšší prověrky, zákon ji po něm nevyžaduje. Ale plynou z toho jistá omezení.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéfredaktor Byznys SZ Martin Jašminský.

„Guvernér se může účastnit jednání vlády. Může se – pokud bude vyzván – účastnit třeba i jednání Bezpečnostní rady státu. A můžou nastat situace, kdy by se měl seznámit s přísně utajovanými informacemi. A pokud tuto prověrku mít nebude, jednání by se účastnit nemohl,“ vysvětluje Jašminský.

Když by Michl nejvyšší prověrku nedostal, tak by to také podle šéfa SZ Byznys znamenalo, že není schopen plnit požadavky funkce, kterou vede. „Všichni předchůdci Aleše Michla toto prověření měli. (…) Byla by to situace, se kterou jsme se ještě nesetkali,“ říká Jašminský. Posuzování nicméně zatím ještě neskončilo, na což upozorňuje i samotný Michl.

Z hradního protokoláře bankovním kancléřem?

Otázky kromě prověrky v posledních týdnech vyvolává i post bankovního kancléře, který není obsazený už řadu měsíců. „Dá se říct, že guvernér Aleš Michl to místo pro někoho drží,“ podotýká Jašminský.

A že je to nejspíš právě pro odcházejícího ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimíra Kruliše, to naznačil i prezident Miloš Zeman. „Schopnějšího kancléře Česká národní banka nezíská,“ zmínila hlava státu na konci ledna při návštěvě Bělehradu.

Foto: Petr Hloušek / Právo, Profimedia.cz

Ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš.

V osobě Vladimíra Kruliše a jeho úřednické práci nicméně podle Jašminského nejspíš problém není. Jeho případné jmenování do funkce by ale mohlo vyvolat dojem předem připravené trafiky. O tom samém ostatně nedávno mluvily i zdroje Seznam Zpráv uvnitř České národní banky.

„Svědčilo by to o tom, že guvernér Aleš Michl plní nějaké sliby, které v souvislosti se svým jmenováním do čela České národní banky dal,“ říká novinář Jašminský. Kruliš totiž právě Michla pomohl u Miloše Zemana prosadit ve chvíli, kdy prezident vybíral mezi několika adepty.

Jestli ale prestižní post nakonec Kruliš dostane, zatím není jisté. Pro Český rozhlas nicméně sám připustil, že je to jedna z možností, které zvažuje.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč ČNB stále při boji s inflací nezvedla úrokové sazby a jaké jsou výhody a nevýhody tohoto kroku, nebo jaké dopady by mohlo mít narušení důvěryhodnosti centrální banky. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, ČRo Radiožurnál - Dvacet minut Radiožurnálu, ČT24, ČT24 - Otázky Václava Moravce, Blesk.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované