Hlavní obsah

Válek je ministr zdravotnictví, ne zdraví, říká komentátor k boji s covidem

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Reklama

Článek

Epidemie koronaviru v Česku zesiluje už několik týdnů. Ministerstvo zdravotnictví teď urychlilo možnost nechat se očkovat další posilující dávkou vakcíny, zavedení plošných restrikcí ale nechystá. Má vláda účinnou strategii pro příští měsíce? A podle čeho vlastně řídí svůj postup proti covidu?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Letní vlna koronaviru překvapila Ministerstvo zdravotnictví. Po otálení zahájilo očkování čtvrtou dávkou - kromě ohrožených skupin ale hned pro všechny dospělé. „Je to taktika ode zdi ke zdi,“ říká komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.
  • Šéf ministerstva apeluje na zodpovědnost lidí, podle novináře ale celkově pomíjí řadu pohledů na pandemii. „Ministr zdravotnictví má jako svoji prioritu zdravotnictví, nikoliv zdraví.“ Hlavním cílem je totiž nezahlcení nemocnic.
  • Přístup vlády ovlivňují i blížící se komunální volby nebo nepříznivý stav státní kasy. Skutečná zkouška v boji s koronavirem ji přitom teprve čeká.

„Neočekávali jsme, že ta vlna (koronaviru, pozn. red.) bude tak silná,“ prohlásil v pondělí před novináři ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dodal, že právě kvůli obavám z dalšího vývoje epidemie v zimních měsících spustil už nyní očkování čtvrtou dávkou. Lidé nad 18 let si pro ni mohou chodit od pondělí.

Podle komentátora Seznam Zpráv Martina Čabana je patrné, že resort zdravotnictví při pohledu na rostoucí čísla nákazy cítil potřebu reagovat. „Covid se vrací jako téma, což je nepříjemné. Ale vrací se taky jako jistá hrozba, což je ještě nepříjemnější,“ myslí si Čaban.

Zároveň ale nepředpokládá, že by vláda přistoupila k zavádění nějakých tvrdých restrikcí. Ostatně neděje se to ani v těch evropských zemích, kde už se letní vlna koronaviru blíží svému vrcholu. Kromě rázných opatření ale Čaban v Česku nevidí ani jasně patrnou strategii proti šíření viru.

„Ministerstvu neleží na srdci primárně to, aby se co nejméně lidí nakazilo covidem, ale aby co nejméně lidí skončilo v nemocnici,“ čte novinář Seznam Zpráv současné záměry. „Je to jiný přístup, než jsme viděli v minulých vlnách a dává to svou logiku. Uvidíme, jestli to bude účinné.“

Foto: Seznam Zprávy

Komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

Důsledkem velkého množství nakažených ale může být velký počet lidí s tzv. dlouhým covidem. Podle některých zpráv a odhadů může postihovat pětinu nebo dokonce až třetinu infikovaných, kteří se pak dlouhé měsíce potýkají s nepříjemnými následky. „To je něco, co pan ministr vůbec nebere do kalkulace. Přitom to má nepochybně obří ekonomické dopady,“ zamýšlí se komentátor.

Neprůhledný institut

Není to jediná změna v přístupu k pandemii, kterou se současná vláda odlišuje od předchozího kabinetu Andreje Babiše (ANO). Podle Čabana totiž strategie daleko více než v minulé éře vzniká mimo samotné Ministerstvo zdravotnictví - a to v rámci tzv. Národního institutu pro zvládání pandemie.

Poradní skupina ministra, kterou vede epidemiolog Roman Chlíbek, ale ani nezveřejňuje zápisy ze svých jednání. „O tomto institutu dnes nevíme nic. Má několik skupin, ale nevíme, která kdy jedná, co se děje. A nakonec vystoupí pan ministr a seznámí nás s nějakými závěry, když on uzná za vhodné,“ podotýká novinář.

Celkově je ale prý brzy na hodnocení práce kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). „Tato vláda má v boji s covidem především z pekla štěstí,“ říká Martin Čaban. Nastupovala totiž v době, kdy epidemie v Česku slábla. A později lidé na covid pozapomněli vlivem ruské invaze na Ukrajinu a nástupu letních měsíců. „Teď přichází další zkouška.“

Do jaké míry ovlivňují vládní přístup k pandemii blížící se volby? Bylo by vůbec reálné zavádět plošné restrikce? A proč v Česku stále není dostupný lék paxlovid, považovaný za nejúčinnější látku proti covidu-19? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, CNN Prima NEWS, YouTube - World Health Organization (WHO), YT - ITV News, YT - DW News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované